Jump to content
srd

Bragot - dodanie miodu na cichą i obliczanie BLG oraz % alko

Recommended Posts

Cześć,

Borykam się z problemem, w zasadzie matematycznym 😆 Otóż przygotowałem pod braggota warkę 18 litrową o 14,5 Brix'a (niecałe 14 BLG). Po 2 tygodniach fermentacji refraktometr pokazał 7,5 Brix'a czyli w przeliczeniu około 2,9 BLG oraz 5,9 % alkoholu. Dodałem wtedy do piwa około 4,2 KG miodu (powinno to odpowiadać mniej więcej 3 litrom miodu), w formie dość skrystalizowanej. Chciałem by drożdże zjadły większość możliwych cukrów z brzeczki, a ewentualna słodycz została już tylko z miodu. I teraz mam pytanie - czy można orientacyjnie wyliczyć jak dodanie miodu wpłynęło na BLG piwa? Dodam że po 2 tygodniach zamieszałem w wiadrze łychą i rozpuściłem resztki miodu. Po kolejnym tygodniu (czyli 3 tygodnie od zadania miodu i 5 tygodni od warzenia) przelałem na cichą i refraktometr pokazał 17 Brix - ciężko mi to przeliczyć na faktyczne blg końcowe i alkohol. Sprostuje, że spławików nie używam bo bez przerwy przesuwała się w nich kartka i ciągle musiałem je kalibrować - dlatego używam już tylko refraktometru. Z góry dziękuje za poradę 😆 

Jeśli nasuwa wam się offtopowe pytanie dlaczego dodałem miód do fermentacji a nie do gotowania to z góry odpowiem - moim zdaniem podgrzewanie miodu, a zwłaszcza jego gotowanie równa się z dodaniem aromatyzowanego cukru. Miód większość swoich walorów zachowuje poniżej 40 stopni Celcjusza, gdy nie ścinają się jeszcze białka. Nie bez powodu dzisiaj, gdy miody są dość dokładnie czyszczone, najlepsze miody pitne są niesycone (czyli nie gotowane). Sam od niedawna zacząłem robić nastawy miodowe, bez sycenia i jak do tej pory nie stwierdziłem objawów infekcji. 3 tygodnie od dodania zimnego miodu na cichą na razie również infekcji nie zauważam i oby tak dalej 😆

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, srd napisał:

Borykam się z problemem, w zasadzie matematycznym

Sprawdzałem doświadczalnie na miodzie spadziowym:

2,62kg miodu rozpuściłem w wodzie do uzyskania 10,5l roztworu i zmierzyłem gęstość.

Wg refraktometru wyszło 21 Brix.

Oczywiście miodu i wody dałem proporcjonalnie dużo mniej, ale chciałem wiedzieć o ile podniosę gęstość po dodaniu miodu do brzeczki. Planuję uwarzyć Braggota jako kolejne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, srd napisał:

Cześć,

Borykam się z problemem, w zasadzie matematycznym 😆 Otóż przygotowałem pod braggota warkę 18 litrową o 14,5 Brix'a (niecałe 14 BLG). Po 2 tygodniach fermentacji refraktometr pokazał 7,5 Brix'a czyli w przeliczeniu około 2,9 BLG oraz 5,9 % alkoholu. Dodałem wtedy do piwa około 4,2 KG miodu (powinno to odpowiadać mniej więcej 3 litrom miodu), w formie dość skrystalizowanej. Chciałem by drożdże zjadły większość możliwych cukrów z brzeczki, a ewentualna słodycz została już tylko z miodu. I teraz mam pytanie - czy można orientacyjnie wyliczyć jak dodanie miodu wpłynęło na BLG piwa? Dodam że po 2 tygodniach zamieszałem w wiadrze łychą i rozpuściłem resztki miodu. Po kolejnym tygodniu (czyli 3 tygodnie od zadania miodu i 5 tygodni od warzenia) przelałem na cichą i refraktometr pokazał 17 Brix - ciężko mi to przeliczyć na faktyczne blg końcowe i alkohol. Sprostuje, że spławików nie używam bo bez przerwy przesuwała się w nich kartka i ciągle musiałem je kalibrować - dlatego używam już tylko refraktometru. Z góry dziękuje za poradę 😆 

Jeśli nasuwa wam się offtopowe pytanie dlaczego dodałem miód do fermentacji a nie do gotowania to z góry odpowiem - moim zdaniem podgrzewanie miodu, a zwłaszcza jego gotowanie równa się z dodaniem aromatyzowanego cukru. Miód większość swoich walorów zachowuje poniżej 40 stopni Celcjusza, gdy nie ścinają się jeszcze białka. Nie bez powodu dzisiaj, gdy miody są dość dokładnie czyszczone, najlepsze miody pitne są niesycone (czyli nie gotowane). Sam od niedawna zacząłem robić nastawy miodowe, bez sycenia i jak do tej pory nie stwierdziłem objawów infekcji. 3 tygodnie od dodania zimnego miodu na cichą na razie również infekcji nie zauważam i oby tak dalej 😆

 

Teoretycznie miód powinien mieć około 80°blg, czyli po dodaniu 3l powinieneś mieć jakieś 23,5°blg - powiedzmy początkowe. Wierząc kalkulatorom - zupełnie nie zgrywa się to z 17°brx obecnie - chyba, że całość nie rozmieszała się dobrze i pobierasz jeszcze nieprzefermentowaną część.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, punix said:

 

Teoretycznie miód powinien mieć około 80°blg, czyli po dodaniu 3l powinieneś mieć jakieś 23,5°blg - powiedzmy początkowe. Wierząc kalkulatorom - zupełnie nie zgrywa się to z 17°brx obecnie - chyba, że całość nie rozmieszała się dobrze i pobierasz jeszcze nieprzefermentowaną część.


Dzięki za odpowiedź.
Hmm, jak to obliczyłeś? Jeśli na zasadzie objętości i BLG jako procent roztworu to czy BLG nie jest czasem stężeniem wagowym nie objętościowym? Musiałbym chyba zważyć brzeczkę i faktycznie po masie policzyć...
Odnośnie 17 Brix - pamiętaj że jest to pomiar refraktometrem, który jest zawyżony przez obecność alkoholu. Jak napisałem, najpierw 2 tygodnie przefermentowałem brzeczkę  i potem dodałem miód, więc w brzeczce jest już alkohol. Miód na pewno trochę przefermentował bo po jego dodaniu w rurce impreza rozkręciła się na nowo i długo i raz jeszcze po drugim zmieszaniu. Wczoraj przy przelewaniu na cichą na pewno cały miód był już rozmieszany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.