Jump to content
Sign in to follow this  
n0n1ck

Słabe odfermentowanie po burzliwej, IIPA

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć,

zacierałem na lenia w temperaturze  68°C, wyszło około 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę wcześniej uwodnionych US-05 (raczej za mało) do napowietrzonej jak zawsze brzeczki, ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. po 14 dniach od ruszenia sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Gęstwy wyszło dość sporo.

Mam w domu jeszcze jedną paczkę US-05. Kiedyś miałem podobnie zrobione piwo o ekstrakcie 18.5BLG i takich problemów nie było.

 

Mógłbym prosić o jakieś porady co dalej ? Z góry dziękuje :)

 

Edit : Pomiary robiłem pierwszy raz refraktometrem, zapomniałem o alkoholu...

 

 

 

Edited by n0n1ck

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, n0n1ck napisał:

Cześć,

zacierałem na lenia w temperaturze  68°C, wyszło około 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę wcześniej uwodnionych US-05 (raczej za mało) do napowietrzonej jak zawsze brzeczki, ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. po 14 dniach od ruszenia sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Gęstwy wyszło dość sporo.

Mam w domu jeszcze jedną paczkę US-05. Kiedyś miałem podobnie zrobione piwo o ekstrakcie 18.5BLG i takich problemów nie było.

 

Mógłbym prosić o jakieś porady co dalej ? Z góry dziękuje :)

 

 

 

 

Czym mierzysz odfermentowanie?

Na przyszłość - na takie piwo 2 paczki suchych, albo najlepiej gęstwa i dłuższa fermentacja. Te 16° to temperatura podczas całej fermentacji? Plus - po co przelewałeś na cichą, skoro sam uważasz, że jeszcze nie dofermentowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, n0n1ck napisał:

20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę 

O jedną za mało. 

12 minut temu, n0n1ck napisał:

ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. 

To jest efekt zadania zbyt małej liczby drożdży 

13 minut temu, n0n1ck napisał:

sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą

Za wcześnie przelałeś na cichą. Piwo nie będzie miało jak dokończy fermentacji 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

No ludzie...

 

Skąd u Was taki pogląd na fermentację? Dzielicie ją na burzliwą i cichą, przy czym burzliwa musi koniecznie trwać 14 dni i nieważne, co się dzieje. To w jakichś książkach było powielane czy jak?

 

Jak można przelać piwo znad drożdży przy 11 blg? Przecież to jest ekstremalnie nielogiczne. To co ma przefermentować resztę, jeśli nie drożdże?

 

Ponadto, tak jak koledzy piszą, piwa ok. 16-17 blg i powyżej powinno się raczej bez wyjątków robić na gęstwie. Jedna saszetka suchych to zazwyczaj underpitching przy wyższych ekstraktach początkowych.

Edited by Czeslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, n0n1ck napisał:

Edit : Pomiary robiłem pierwszy raz refraktometrem, zapomniałem o alkoholu...

No Panie, to zmienia postać rzeczy. W takim razie zeszło Ci do jakiś 5,5P odfermentowanie ponad 70% więc chyba ok. 

Tak czy inaczej dwie rzeczy:

1. Nie zlewaj za wcześnie piwa na cichą (lub wcale). Tutaj myślę że US05 do tych 4,5P by dojechały. 

2. Nie ma się co ciszyć z tego że piwo przefermentowało na 1 saszetce bo fermentacja ruszyła dopiero po 3 dniach. Piwo może i będzie dobre ale jeśli chcesz robić lepsze to trzymaj się zaleceń także do ilości drożdży w zależności od ekstraktu i litrażu brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.