Jump to content
isaac11

Aipa z ekstraktu +własne chmielenie

Recommended Posts

Nie wiem co mówi instrukcja natomiast zalecana temperatura fermentacji (18-22C) jest wg mnie zbyt wysoka. Przy drożdżach us-05 dobrze jest zacząć w granicach 15C i po tygodniu podwyższyć stopniowo do 20C (ostatnie kilka dni nawet w temp. pokojowej).  Jeśli chodzi o chmielenie to trudno doradzić. Być może ten zestaw jest dobrze nachmielony. Dodając coś ekstra można przedobrzyć. Może wypowie się ktoś kto ten zestaw robił i da znać czego mu brakowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, isaac11 napisał:

.ja mam w piwnicy około 14-16stopni.

Idealnie dla tych drożdży na początek. Po tygodniu możesz przenieść do cieplejszego pomieszczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.