Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć wszystkim! Warzę od lutego 2017 roku i choć 200 warka pykła w tym roku to poza brewnessem, gdzie mam przepisy, brakuje mi miejsca, w którym miałbym wszystko elegancko spisane i jednocześnie wystawione na ewentualną dyskusję :) Myślę, że moje przepisy i realizacje bywały słabe, ale część uważam za naprawdę godną inspiracji. Lubię eksperymentować z dziwnymi dodatkami czy celowo przesadzić z jakimś surowcem, co wydaje mi się, że też może być przydatną nauką dla innych piwowarów.

 

Poniżej pojawi się pełna lista piw, które uwarzyłem (z adnotacjami czy coś gdzieś zdobyły). W wątku będę opisywał możliwie szczegółowo wszystkie warki od 245, którą uwarzę w najbliższy piątek, ale chciałbym też skrótowo, choć podając pełne przepisy, odnieść się do starych warek, które będę stopniowo postował w formule po 5/10 na 1 post.

 

Najbliższe warki:

245. Brett Grodziskie.

246. Tripel.

247. American Brett Ale.

248. Schwarzbier (połowa na górniakach, połowa na lagerowych) - warka "w razie czego" na półfinał Poznańskich Bitew Piwnych 2020.

249. Saison.

250. Sabro SH Black IPA.

251. German Pils.

252. Session IPA.

Edited by Paweł Wilczyński

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Paweł Wilczyński napisał:

"Schwarzbier" na górniakach

Bardzo dobry kierunek. Jestem jego fanem. Jakie grzybki zaangażowałeś do pracy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, zasada said:

Bardzo dobry kierunek. Jestem jego fanem. Jakie grzybki zaangażowałeś do pracy?

Dzięki za opinię :D Póki co żadne - będę warzył w piątek. Jeśli chodzi o drożdże to myślałem długo, że zrobię to na jakimś szczepie do Koelscha, ale zgodnie z sugestiami piwowarów, którzy mają świetnie obcykane Danstar Nottinghamy (ja jedynie kilka warek i traktowałem je jako alternatywę dla US-05) przefermentuję to na nich w 14-15 stopniach Celsjusza. Właściwie delikatnie wyczuwalne estry by mnie nie bolały. Chciałbym jedynie mieć wyeksponowany profil słodowy podobnie jak to by wyglądało przy lagerach, a przy okazji sprawdzić jakieś nowe podejście, bo na innych górniakach niż FM42 chyba poniżej 15 stopni Celsjusza nic nie fermentowałem :) Masz jeszcze jakieś sugestie co do tak robionej warki? Zerknę sobie wieczorem na Twoje zapiski, bo po tym co piszesz zakładam, że już bawiłeś się w ten sposób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz robiłem na Notkach, raz na US05. Wyszły porównywalnie neutralne. Na MJ79 piwo się zakaziło. Kierunek zasyp schwarz/ tmave na drożdżach altbier/kolsz próbowałem z Gozdawą i tu ciekawie: najpierw długo się układało, po 8 miesiącach kilka butelek świetnych, ale ostatnie 3 miałem z gejzerami. Mam nadzieję, że to wina niedomycia a nie infy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, zasada said:

Raz robiłem na Notkach, raz na US05. Wyszły porównywalnie neutralne. Na MJ79 piwo się zakaziło. Kierunek zasyp schwarz/ tmave na drożdżach altbier/kolsz próbowałem z Gozdawą i tu ciekawie: najpierw długo się układało, po 8 miesiącach kilka butelek świetnych, ale ostatnie 3 miałem z gejzerami. Mam nadzieję, że to wina niedomycia a nie infy.

Ok, dzięki za spostrzeżenia. Wezmę pod uwagę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.