Jump to content
Behemoth

Temperatura fermentacji

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu.

Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni.

 

IMG_20200306_142733910.jpg

Edited by Behemoth

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Behemoth napisał:

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu.

Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni.

 

 

Zależy, jakich drożdży użyłeś - ale dla większości w tych stylach będzie ok.

Przez 3 tygodnie temperatura spokojnie ustali się na te 20°.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Nic" się nie stanie. Chyba że jest to imperialny stout 26 Blg ☺️

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam zapomniałem napisać o drożdżach. Pszeniczne na wb06 a stout( nie imperialny) na Danstar Nottingham - Ale Yeast. Dzięki za szybką odpowiedź 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze się do tematu.

Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi.

Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie.

Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach.  Oznacza to, że piwo przeleży  2 tygodnie do 3 nad drożdżami. 

Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. 

Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Levittoux napisał:

Podłącze się do tematu.

Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi.

Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie.

Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach.  Oznacza to, że piwo przeleży  2 tygodnie do 3 nad drożdżami. 

Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. 

Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :)

Właśnie tyle powinno fermentować, albo i dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie :) miesiąc fermentacji  ---> 2,3 tyg nad drożdżami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja portera trzymałem z drożdżami 6 tyg.i nie ma żadnych posmaków z tym ,że portera leżakuję już ponad rok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, Levittoux napisał:

Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie :) miesiąc fermentacji  ---> 2,3 tyg nad drożdżami

Nie powinno być żadnego problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.