Jump to content
Marcin Skwira

Piwo rocznicowe "specjalne"

Recommended Posts

Niedługo mija rok odkąd zrobiłem pierwsze piwo w domu. I tak zastanawiam się czy uwarzyć coś specjalnego.

Czy robicie warki specjalne na jubileusz a może z okazji okrągłej warki np 100.

Ciekaw jestem jak to u was koledzy było?

I jakie były wasze warki specjalne?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Machnij jakiegoś RISa albo barleywine'a czy co tam lubisz i już

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z piwami specialnymi często jest taki problem że im bardziej specialne tym dłużej trzeba czekać aż będzie dobre do picia. To oczywiście uogólnienie ale w dużej mierze prawdziwe.

 

Zrób to co lubisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na rocznicę powstania browaru nie robiłem nic specjalnego. Może jeśli nadal będę warzył to może na piątą, dziesiątą itd coś specjalnego powstanie. W sumie to piąta będzie już w grudniu tego roku 😊 . Na setną warkę powstał niedawno RIS, którego mam zamiar długo potrzymać na cichej w szklanym balonie i dodać jeszcze płatki. Wg mnie to warto zrobić coś specjalnego na duże jubileusze. Można to potem potraktować jak morską opowieść np jakby się kogoś częstowało. Na Twoim miejscu zrobiłbym chyba mocnego braggota jako połączenie miodosytnictwa i piwowarstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Juniorek napisał:

Ja na 30 Warkę zrobiłem RISa 30BLG :) 

O, i tu 30 i tu. Ja na 30 lecie urodzenia mojej żony zrobiłem portera bałtyckiego 30blg. Poznaliśmy się nad morzem stąd taki pomysł. No dobra, miałem gęstwę po pilsie😉

@Marcin Skwira zrób po prostu piwo takie jakie lubisz najbardziej i zrób je najlepiej jak umiesz. Pilnuj fermentacji, spij ze sterownikiem, rozbij namiot obok fermentora, obiecaj drożdżom że ich nie wylejesz do kibla po skończonej fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Anatom

faktycznie jakby tak zrobił mogłoby to być ostatnie moje piwo, żona by wszystko wyrzuciła.😁

Za dużo pomysłów mam, mętlik w głowie  i nie wiadomo co zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wykorzystuję gęstwę więc u mnie trzeba by było wszystko wcześniej drobiazgowo zaplanować. Z drugiej strony non stop robię piwa, które lubię więc nie wiem na czym miało by polegać piwo jubileuszowe... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Natomiast teraz na moją 40tkę uwarzyłem po prostu kolejnego Burton'a, wg ustalonego już przepisu i nazwałem go Jubilee.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Do samego końca nie wiedziałem co robić po inspekcji wiaderek że słodem powstało -

Imperialny Żytni Porter Bałtycki 25blg

W sumie to są 2 piwa z wyslodek właśnie gotuje bragot.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki schemat fermentacji i jak możesz to napisz ile gęstwy jak zadana i ile trwa fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja od 13.03.

start od 8C co tydzień 1 stopień w górę.

Drożdży była cała gęstwa z marcowego 300-400ml. Wlane na gęstwę i mocno napowietrzone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odfermentowanie trochę słabe. Po wlp830, jak podaje producent, spodziewamy się odfermentowania 74-79%. Tobie wyszło 62 więc coś poszło nie tak. Producent też podaje żeby fermentować w 10-13C więc podnieś do tych 13C i potrzymaj jakiś czas. Tak do 6 - 6,5 plato musiałoby dojść. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
W dniu 5.04.2020 o 11:46, anatom napisał:

Odfermentowanie trochę słabe. Po wlp830, jak podaje producent, spodziewamy się odfermentowania 74-79%. Tobie wyszło 62 więc coś poszło nie tak. Producent też podaje żeby fermentować w 10-13C więc podnieś do tych 13C i potrzymaj jakiś czas. Tak do 6 - 6,5 plato musiałoby dojść. 

Dziś już temp podniesiona zobaczymy za tydz aleje na cichą.

9.04 zeszło do 8,5 z rurki coś tam powoli bulka. Lekka pianka na wierzchu. Ciekaw jestem czy to fermentuje czy tylko gaz się uwalnia pod wpływem ogrzewania.

Edited by Marcin Skwira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.