Jump to content
gorek007

Whirlfloc na cichą

Recommended Posts

Hej, używał ktoś Whirlfoc'a do wyklarowania piwa po fermentacji cichej? Można go tak użyć czy wystąpi jakiś problem?

Co jeżeli przy przelewaniu brzeczki z gara do fermentora przedostaną się resztki osadu z Whirlfloc'em na fermentację burzliwą?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daje się go do gotującej brzeczki żeby się rozpuścił. Myślę że w gotowym piwie się nie rozpuści przez co nie spełni swojej funkcji.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś z lenistwa, braku czasu i chęci eksperymentu przelałem brzeczkę bez filtrowania do fermentacji (chmieliny, przełom, whirfloc) Wyklarowało się na "kryształ" :), żadnych dziwnych posmaków nie wyczułem w gotowym piwie.

 

Wysłane z mojego porannego Marlboro Gold przy użyciu ust i nosa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wrzucasz go do gotującej się brzęczki to łączy się z tłuszczami i białkami i osiada na dnie. Nawet jeśli zaciągniesz część tych osadów do burzliwej to znowu osiądzie na dnie razem z osadem drożdżowym.

W niskiej temperaturze reakcja pewnie nie zajdzie tak samo skutecznie ale wątpię żeby było wielu takich co chcą próbować

Bo w niskiej temperaturze jak już się musi to się używa żelatyny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.