Jump to content
Dazik

miesieczna fermentacja

Recommended Posts

cześć. Po przeanalizowaniu bledow z poprzedniej fermentacji, postawnowilem wstawic drugie takie samo piwo z brewkitu "geordie lager". Jak sie dowiedzialem, powinno stac w nizszej temp. (w instrukcji jest od 18-24 stopni, wczesniej trzymalem w 20-22 i wyszedl posmak jablkowy). Rowno miesiac temu wstawilem drugi raz tego lagera, i nadal fermentuje w temperaturze 15 stopni :/ nie za dlugo?... poprzednim razem fermentowalo 2 tygodnie w temp. 20-22 stopni. wiadomo, ze w mniejszej temperaturze, bedzie dluzej fermenowac, ale czy az miesiac? ;/ drozdze byly udowdnione przed dodaniem do brzeczki ktora miala 25 stopni (dorzdze no-name z zestawu) w zalacznikach odstepy miedzy bulgotaniem w rurce, oraz piana. 

czas.jpg

piana.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Dazik napisał:

cześć. Po przeanalizowaniu bledow z poprzedniej fermentacji, postawnowilem wstawic drugie takie samo piwo z brewkitu "geordie lager". Jak sie dowiedzialem, powinno stac w nizszej temp. (w instrukcji jest od 18-24 stopni, wczesniej trzymalem w 20-22 i wyszedl posmak jablkowy). Rowno miesiac temu wstawilem drugi raz tego lagera, i nadal fermentuje w temperaturze 15 stopni :/ nie za dlugo?... poprzednim razem fermentowalo 2 tygodnie w temp. 20-22 stopni. wiadomo, ze w mniejszej temperaturze, bedzie dluzej fermenowac, ale czy az miesiac? ;/ drozdze byly udowdnione przed dodaniem do brzeczki ktora miala 25 stopni (dorzdze no-name z zestawu) w zalacznikach odstepy miedzy bulgotaniem w rurce, oraz piana. 

 

 

 

W skrócie - zmierz blg.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Dazik napisał:

Rowno miesiac temu wstawilem drugi raz tego lagera, i nadal fermentuje w temperaturze 15 stopni :/ nie za dlugo?

 

Za długo. Wystarczyłby tydzień, potem należy stopniowo podnosić temperaturę, aby pobudzić drożdże do dojedzenia resztek cukrów i posprzątania po fermentacji.

Teraz podnieś do 20 st. C. i zostaw na tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinieneś podać blg piwa i ilość litrów, jakie drożdże i ich ilość.

Jeśli drożdże pracują, jak sam napisałeś w 18-24C to być może w 15C nie będą fermentować lub bardzo powoli. Dla drożdży zarówno za niska jak i za wysoka temperatura jest zła.

12 godzin temu, Dazik napisał:

Jak sie dowiedzialem, powinno stac w nizszej temp.

Owszem ale wg zaleceń producenta drożdży w 18C a nie 15C. Lagery robi się w jeszcze niższych temperaturach, ok 10C ale nalezy do tego dobrać odpowiednie drożdże. Nie ma drożdży uniwersalnych które w 26C zrobią Ci wyśmienitego saisona, a w 8C pilsa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety odkopuje temat :/ piwo od czwartku stoi w 19 stopniach i blg wynosi 5 :/ jest widoczna piana bez zmian i rurka bulka raz na minutę... W czwartek wyjeżdżam na tydzień i nie wiem co z tym fantem zrobic... Czy to przelac do drugiego wiadra, dodac drozdzy czy co :/ obstawiam ze cos musialy byc trefne drozdze od poczatku, bo podczas burzliwej bulkalo raz na kilka-kilkanascie sekund, a teraz wstawilem nowe i bulgocze jak szalone, praktycznie bez przerwy

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Dazik napisał:

Niestety odkopuje temat :/ piwo od czwartku stoi w 19 stopniach i blg wynosi 5 :/ jest widoczna piana bez zmian i rurka bulka raz na minutę... W czwartek wyjeżdżam na tydzień i nie wiem co z tym fantem zrobic... Czy to przelac do drugiego wiadra, dodac drozdzy czy co :/ obstawiam ze cos musialy byc trefne drozdze od poczatku, bo podczas burzliwej bulkalo raz na kilka-kilkanascie sekund, a teraz wstawilem nowe i bulgocze jak szalone, praktycznie bez przerwy

Pozostaw to piwo w spokoju. Tydzień tylko dobrze mu zrobi. Bez obawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Jancewicz napisał:

Pozostaw to piwo w spokoju. Tydzień tylko dobrze mu zrobi. Bez obawy.

Ale przelewac to do drugiego wiadra? Nie zaszkodzi nic ze te piwo stoi z tymi martwymi drozdzami ponad miesiac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Max co fermentowałem to prawie 2 miesiące z drożdżami razem w fermentorze i żadnej autolizy nie było. Jeśli piwo niedofermentowane, to zlewanie go znad drożdży jest totalnie bez sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.