Jump to content
Sign in to follow this  
Radek.M

Smoked Scottish Ale - prośba o weryfikację

Recommended Posts

Witam. Przymierzam się do uwarzenie smoked scottish ale i nie mam pewności czy dobrze ułożyłem recepturę i tu moja prośba by bardziej doświadczeni zerknęli i skomentowali co zmienić.

 

Pilzneński                            4,1 kg 

Whisky Castle Malting      2 kg

Toasted Malt                      0,5 kg

Cara Pils                             0,25 kg

Karmelowy                         0,20 kg

Chocolate malt                 0,1 kg

 

Chmielenie:

East Kent Goldings   25 g 60 min

Perle 20 g na 30 min

Drożdże Wyeast Labs Scottish Ale 1728

Share this post


Link to post
Share on other sites

... ile alfakwasów, ile IBU.

 

A z ciekawości: to jest jakiś wymyślony przez ciebie styl? O ile mi wiadomo w Szkocji nie było piw wędzonych, ale jeśli były to chętnie się dowiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w planie jest 17 blg 20l, co do ile ibu to celuje w 30, perle 7% East Kent Goldings 4,5%

14 minut temu, dirk gently napisał:

... ile alfakwasów, ile IBU.

 

A z ciekawości: to jest jakiś wymyślony przez ciebie styl? O ile mi wiadomo w Szkocji nie było piw wędzonych, ale jeśli były to chętnie się dowiem.

Może nie było albo były wędzone ale niedawno piłem Scottish Ale i tak sobie pomyślałem jak by fajnie smakowało wędzone dlatego postanowiłem je uwarzyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisy stylów szkockich wspominają o wrażeniu wędzoności ale jednocześnie o nieużywaniu takiego słodu.

Może być ciekawe ale niestylowe.

Ten słód to light, medium czy heavy? Medium na poziomie 1/3 zasypu jest już całkiem wyraźny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nigdy nie robiłem Scottish Ale'a.

To co chcesz uwarzyć ociera się już o Scotch Ale'a, czyli Wee Heavy. Ale w tym przypadku, tak jak napisał kolega @zasada, to bez znaczenia, bo dodając wędzony słód i tak jesteś poza stylem.

 

Powiem tak. Uwielbiam Scotch Ale'a. Robie go 1-2 razy w roku. Parę lat temu też podkusiło mnie, żeby dodać słodu wędzonego. O ile pamiętam, to w zasypie 7kg miałem 1 kg słodu Whisky (niestety nie pamiętam, który dokładnie słód to był). Dla mnie to była porażka. Nie dało się pić tego piwa. Wędzonka zabiła wszystko.

Być może po części wynikało to z tego, że przy BLG 22 wszystkie smaki były bardzo skoncentrowane i to potęgowało tę wędzonkę. Może przy 17 BLG nie będzie tak strasznie. Nie wiem.

 

Sugeruję, żebyś zrobił po prostu porządnego, klasycznego Scotch Ale'a.

Oprzyj recepturę na dobrym słodzie Pale Ale np. Maris Otter, dodaj odrobinę jakiegoś karmelowego i szczyptę palonego. Przy 7 kg zasypie i odpowiednim gotowaniu brzeczki powinieneś bez problemu uzyskać około 20 BLG i wspaniały, pełny - ale i delikatny karmel. A po paru miesiącach (a może po roku) pojawić się powinna lekka wędzonka. Zacieraj w  66-67 st.

Chmiele masz OK. Drożdże też (ja czasami zamiennie stosuję drożdże Danstar Nottingham).

 

 

 

Edited by andy1856
literówki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.