Jump to content
Rolnik Sam w Dolinie

Przypomnijcie proszę przepis - fermentacja w <> 15-20stC

Recommended Posts

Hejka

 

Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości.

Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże...

Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l.

 

Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki

mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba  - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam

niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie,

przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć :)

 

Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował

Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię...

 

Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy.

Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery,

ale to dalsza droga...

 

Z góry dzięki

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Hejka

 

Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości.

Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże...

Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l.

 

Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki

mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba  - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam

niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie,

przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć :)

 

Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował

Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię...

 

Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy.

Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery,

ale to dalsza droga...

 

Z góry dzięki

 

Jakub

 

W temperaturze pokojowej nie zrobisz pilsa - z tymi temperaturami pozostaje górna fermentacja.

Jedna z prostszych receptur na początek: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

Na początek w tych 15°C, pod koniec fermentacji możesz przenieść do mieszkania. Zamiennie drożdży możesz użyć też np. Us-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.03.2020 o 10:56, punix napisał:

 

Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę?

Chcę zrobić list zakupów :) Z góry dzięki...

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę?

Chcę zrobić list zakupów :) Z góry dzięki...

 

Jakub

 

Faktycznie, wiki nie działa nie działa. Jak wpiszesz full aroma hops w wyszukiwarce, to znajdziesz kilka warek zrobionych na wzór - ogólnie słód pilzneński i trochę chmielu :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę?

Chcę zrobić list zakupów :) Z góry dzięki...

 

Jakub

Słody

słód pilzneński 4,0kg

Chmiele

Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH)

Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 53g (175GPH)

Drożdże

Drożdże Fermentis Safale S-04 lub Danstar Windsor

 

Zacieranie

Całość zasypu wsypana do 13.5 l wody o temp. 40C

- podgrzewanie do 61C

- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

Czas gotowania

90 minut

Chmielenie

- po zagotowaniu 27 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów (243GPH)

- po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)

- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 13g w/w szyszek chmielu aromatycznego (43GPH)

Fermentacja

Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 13g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs

Rozlew

Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)

Komentarz

Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki.

Fullaroma.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo.

 

Składniki zamówione, pewnie w przyszły weekend zatrę pierwszą partię.

Ilość podzielę na dwa razy ze względu na pojemność gara (szybkowar 12l)...

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.