Jump to content
Browar Klimek

Wysoki Blg po fermentacji

Recommended Posts

Witam 

Na swoim kocie mam już za sobą 10 (udanych) warek. Dzisiaj jednak muszę prosić o pomoc ponieważ po fermentacji burzliwej wyszło mi że jest nadal 10Blg

Zazwyczaj po odfermentowaniu wychodziło 3-5blg lecz za bardzo się tym nie przejmowałem lecz 10Blg to trochę za dużo.

Fermentacja przez pierwsze 3 -4 dni przebiegała bardzo bardzo gwałtownie po tym czasie wszystko ustało. Dziś dobiega 8 dzień fermentacji od zadania drożdzy i postanowiłem zlać piwo znad osadu do drugiego fermentora w celu chmielenia na zimno. W zmaku wyszło bardzo dobre
Piwo warzyłem z receptury dodanej do zestawu lecz postanowiłem troszeczkę zmienić temperatury zacierania w celu uzyskania bardziej wytrawnego piwa.

Proszę o pomoc czy mam dokupić drożdze i dodać czy jeszcze poczekać i powinno zejść Blg?


Piwo to Americn India Pale Ale 16Blg 

 

Zacieranie
Zaspy w 60°C
62°C - 50minut
73°C -20minut
76°C - 5m
 
Sfiltrowano 25l do 6blg wyszło 16blg po filtracji
 
Gotowanie 60minut 
 
30g Zeus na 60min
20g Zeus na 30min
30g Ekuanot na 15min
30g Ekuanot na 1min
 
Na 15m 1/2 whirflock
 
Po schłodzeniu wyszło 20l i 17blg 
 
Drożdże zadano 23.02.2020r. 20.00
Temperatura pomieszczenia 21-22°C
Fermentacja przez pierwsze 3 dni bardzo burzliwa
 
 
Cicha fermentacja: 2.03.2020r. 
Wyszło 19l oraz 10blg
-chmielenie na zimno chmielem Glacier 50g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błąd że oddzieliłeś niedofermentowane piwo od drożdży. W takich sytuacjach podnosi się im temperaturę żeby podjęły dalszą fermentację.

 

Napisz jakie miałeś drożdże, ile ich dałeś, w jakiej temperaturze fermentowały.

 

Nieważne jest ile dni piwo fermentuje tylko do ilu odfermentowało. Wtedy decydujemy co dalej robić. 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 dni fermentacji burzliwej przy 17 blg ? Ja bym to trzymał 3 tygodnie na burzliwej i dopiero zlał znad osadu. Chmielił na zimno na 5 dni przed butelkowaniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak już zlałeś znad drożdży i nie zebrałeś gęstwy, to Ci to piwo raczej szybko nie przefermentuje... Najlepsze co możesz zrobić to dodać świeżych drożdży i napowietrzyć raz jeszcze.

 

Druga opcja to podniesienie temperatury i poczekanie miesiąca. Może wtedy zejdzie niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...