Skocz do zawartości

Substytut płatków pszenicznych - jaki?


wykasz

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałem na śmierć, zamawiając surowce, zamówic płatków pszenicznychdo witbier'a.

Przeszukałem dzis wszystkie sklepy w okolicy, w tym większe sieci handlowe, niestety pustka...

Jako, że zapasy surowców ma duże, raczej nie bede składal nowego zamówienia.

 

Stad pytanie, czy mozna je czyms zastapic?

Czy w ostatecznosci można je zastapic owsianymi/jeczmiennymi, lub słodem pszenicznym?

Ew. czymś co mam w garażu i co zwane jest otrębami pszennymi? Z moich rozważań wynika że nie bowiem brak im skrobii.

Edytowane przez wykasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kleikowałbym i płatki zapewne. Chyba zaryzykuję make, na przyszłość się zaopatrzę w właściwy surowiec.

Tu jeszcze pytanie czy zastosowac tę samą ilosc maki co płatków (wagowo).

Dzięki za sugestie.

 

PS. Nie wiem czy dostanę mąkę pełnoziarnistą. Czy nie dało by się jej odtworzyć mieszając mąkę z otrębami pszennymi? Pytanie o ich jakosc...

 

PS 2. Czasami warto popytać rodziny, mam w domu pszenice, więc to jej użyje ;)

Wagowo zastosować tę samą ilość co płatków?

Edytowane przez wykasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do "witka" sugeruje zwykłą niesłodowaną pszenice, będzie najbliżej orginału. Pszenica poiwinna być taka jak na mąke (inne bywają mocno zanieczyszczone), można kupić u rolnika, na targu lub w młynie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kleikowałbym i płatki zapewne. Chyba zaryzykuję make, na przyszłość się zaopatrzę w właściwy surowiec.

Tu jeszcze pytanie czy zastosowac tę samą ilosc maki co płatków (wagowo).

Dzięki za sugestie.

 

PS. Nie wiem czy dostanę mąkę pełnoziarnistą. Czy nie dało by się jej odtworzyć mieszając mąkę z otrębami pszennymi? Pytanie o ich jakosc...

 

PS 2. Czasami warto popytać rodziny, mam w domu pszenice, więc to jej użyje ;)

Wagowo zastosować tę samą ilość co płatków?

Pszenicy daj wagowo,tyle co płatków-ja daję ponad 50%.

Powodzenia przy filtracji!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja docieram do etapu filtracji po mece z dekokcyjnym zacieraniem pszenicy.

Nie wiem co mnie naszło wczoraj tyle wypic, a do tego w ogole nie spac cała noc.

Witbier'a muszę przełożyć na iny dzien, nie wiem czy zdaze jeszcze dzis pilsa nastawic.

Edytowane przez wykasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.