Jump to content
Sign in to follow this  
tezapl

Fermentacja burzliwa i BLG - pytania

Recommended Posts

Witam

Zrobiłem piwo według takiego przepisu jak w załączniku44187740_polskazlotowkaprzepis.thumb.png.5794ead4adefaab4aad7526e805ccda8.png

 

Pierwsze pytanie mam o BLG:
- po filtracji BLG wyniosło 13
- na koniec przy chłodzeniu 10

 

czyli ile procent może mieć piwo ? jak to wyliczyć ?
i jeśli finalnie w garnku po schłodzeniu było ok 16 i blg 10 to tą wartość liczy się do wydajności jaką uzyskałem?

jeśli tak to kalkulator pokazuje wydajnosc zacierania tylko 52%

jak mogę to poprawić ? gdzie może być błąd ?

-filtracja przez wezyk z oplotu, może zbyt szybko ?

 

 

Drugie pytanie o femenracje burzliwą i drożdze

 

2) czy tak powinna wyglądać fermentacja burliwa po 48 godzinach ?

robię drugi raz piwo i znowu:
- piany jest tylko trochę, chociaż więcej niż ostatnio

- nie ma żadnego bąbelkowania

- s05 drozdze uzyte do nastawu - pół paczki 
(rehydrytacja drozdzy w wodzie - 30* - 58ml + 5,8g drozdzy)

 

Jakieś podpowiedzi do następnych warek ?

pozdrawiam serdecznie

image.png

image.png

Edited by tezapl

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, skazi napisał:

Coś namieszałeś.

Jakim cudem po chłodzeniu miałeś niższe blg niż po filtracji?

Brzeczka przednia miała 13, po wysladzaniu 8,5, po studzenie 10. Tak ja to widzę. 

 

@tezapl alko mierzysz z grubsza blg początkowe minus blg końcowe podzielić przez 2. W Twoim przypadku 10-ok2= ok4%

 

Powinieneś dać całą paczkę drożdży. Czemu dałeś pół paczki? Połowa co Ci została i tak się zmarnuje, a tu dałeś prawdopodobnie za mała ilość. 

 

Wydajność Ci spadła pewnie przy wysładzaniu. Tutaj jest zasada im szybciej tym gorzej. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, tezapl napisał:

piany jest tylko trochę, chociaż więcej niż ostatnio

nie przejmuj sie tym wcale 

Godzinę temu, tezapl napisał:

nie ma żadnego bąbelkowania

Na filmie widać że drożdże ostrto pracują , jak masz nieszczelnie to Ci nie będzie bulgotało , Nie przejmuj się , możesz całkiem wywalić bulkatorek 

Godzinę temu, tezapl napisał:

s05 drozdze uzyte do nastawu - pół paczki 
trzeba było całą paczkę  wsypać. Resztę najlepiej od razu wyrzuć aby cię nie korcoiło aby użyć do następnej warki .

 Najlepiej tylko czekaj , zapewnij odpowiednią temperaturę fermentacji  i zostaw na jakieś 2 tygodnie .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, skazi napisał:

Od kiedy to pół paczki S-05 to 58g drożdży?

 

już poprawiłem :) = 5,8g

 

7 godzin temu, anatom napisał:

alko mierzysz z grubsza blg początkowe minus blg końcowe podzielić przez 2. W Twoim przypadku 10-ok2= ok4%

 

dziękuję za informacje :)

 

8 godzin temu, skazi napisał:

Jakim cudem po chłodzeniu miałeś niższe blg niż po filtracji?

 

7 godzin temu, anatom napisał:

Brzeczka przednia miała 13, po wysladzaniu 8,5, po studzenie 10. Tak ja to widzę. 

 

Tutaj coś mi się nie zgadza właśnie,

brzeczka przednia to jest ze słodem ?

bo ja mierzyłem BLG z pierwszego 1 litra piwa, które zacząłem wysładzać...

a ostatni 1 litr sprawdzałem i było 2 BLG nadal

 

8 godzin temu, anatom napisał:

Powinieneś dać całą paczkę drożdży. Czemu dałeś pół paczki? Połowa co Ci została i tak się zmarnuje, a tu dałeś prawdopodobnie za mała ilość. 

 

7 godzin temu, rob7320 napisał:

trzeba było całą paczkę  wsypać. Resztę najlepiej od razu wyrzuć aby cię nie korcoiło aby użyć do następnej warki .

 

Ostatnio robiłem swoją warkę na 10L i mi wyszło tak z przepisu, żeby dać polowe drożdzy.

Została mi połowa drożdzy także je wykorzystałem.

 

7 godzin temu, rob7320 napisał:

 Najlepiej tylko czekaj , zapewnij odpowiednią temperaturę fermentacji  i zostaw na jakieś 2 tygodnie .

 

No właśnie tak się zastanawiam jaki dalszy plan.

 

Ostatnio po 7 dniach zlałem na cichą i dodałem chmielu na zimno

i właśnie też ktoś pisał, że niepotrzebnie zlewałem na cichą.

 

Czyli nie trzeba po 7 dniach zlewać martwych drożdzy i resztek chmielu?

Nie będzie później czuć tego w piwie ?

Wiem jak robiłem wino to lepiej było zlewać co miesiąc - był wtedy lepszy smak.

Ale tutaj właśnie jest mniejszy okres czasu i większe ryzyko zakażenia ze względu na mało alko %

 

Dziękuje za pomoc

 

Pozdrawiam serdecznie

 

ps drożdze ostro pracują :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, tezapl napisał:

Ostatnio po 7 dniach zlałem na cichą i dodałem chmielu na zimno

i właśnie też ktoś pisał, że niepotrzebnie zlewałem na cichą.

 

Czyli nie trzeba po 7 dniach zlewać martwych drożdzy i resztek chmielu?

Nie będzie później czuć tego w piwie ?

Wiem jak robiłem wino to lepiej było zlewać co miesiąc - był wtedy lepszy smak.

Ale tutaj właśnie jest mniejszy okres czasu i większe ryzyko zakażenia ze względu na mało alko %

 

Dziękuje za pomoc

 

Pozdrawiam serdecznie

 

ps drożdze ostro pracują :)

Nie ma czegoś takiego jak "po 7 dniach", drożdżom trzeba dać tyle czasu, ile potrzebują do zjedzenia wszystkich cukrów. To może być równie dobrze dwa lub trzy tygodnie. Na cichą przelewa się wtedy jak drożdże skończą pracę lub nie przelewa się wcale.

Edited by skazi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.