Jump to content
Mecalac18

Czy mozma butelkowac?

Recommended Posts

Czesc to moja pierwsza warka. Zestaw slodów i chmieli z poska Ipa od piwoszarnia, drozdze gozdawa pure ale yeast 7. Poczatek burzliwej na na 13 blg. 3 tygodnie spadlo na 5,5. Przelałem na cicha i zeszlo w dwa tygodnie do 4,5 . Czy mozna butelkować czy to juz za długo cicha? . Do cichej wrzucilem

dodatkowy chmiel wg instrukcji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj masz wątek o tych drożdżach 

Ja ich nie znam ale wg producenta odfermentowanie jest wysokie więc zakładam 75-80%. Powinno odfermentować do ok 3 plato. Tobie zeszło do 4,5 czyli jakież 65% tak więc raczej masz niedofermentowane piwo. Być może za wcześnie zlałeś na cichą. Na przyszłość kup lepiej jakieś porządne drożdże, nie będzie stresu i problemów z fermentacją. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mialem z zestawu. Na bledach sie uczy. Czyli co proponujecie ? Wylac to? 

Zapomnialem dodac ze przelalem na cicha bo przez tydzien mie spadlo nawet 0,5 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, nie wylewaj. Z wpisów innych wynika że drożdże lubią zatrzymać fermentację i wznowić ją po jakimś czasie. Zabutelkuj i wypij zanim zrobią się granaty w butelkach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest jak wróżenie z fusów. Nie wiesz czy nie dofermentowało bo drożdze strajkują (nie znam tych drożdży) czy niżej już nie zejdzie bo odjechała ci temperatura zacierania. Po miesiącu od warzenia ja bym poprostu butelkował i dał normalną ilość cukru do refermentacji wg kalkulatora.

Edited by mkrawc

Share this post


Link to post
Share on other sites

przelalem to rano do banki z kranem i chcialem teraz rozlac. Zaczelo bulkac z rurki i napieło dekiel bardzo. Duzo gazu. Nielepiej to wylac ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mecalac18 napisał:

przelalem to rano do banki z kranem i chcialem teraz rozlac. Zaczelo bulkac z rurki i napieło dekiel bardzo. Duzo gazu. Nielepiej to wylac ? 

Jakiej bańki z kranem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Mecalac18 napisał:

przelalem to rano do banki z kranem i chcialem teraz rozlac. Zaczelo bulkac z rurki i napieło dekiel bardzo. Duzo gazu. Nielepiej to wylac ? 

Wystarczy że temperatura się podniesie i uzbiera się gazu by dawać takie oznaki.

Jeżeli oddzieliłeś od chmelu, którym chmieliłeś na zimno, to potrzymaj to jeszcze w tym pojemniku parę dni i sprzawdź odfermentowanie, jeżeli się nie zmieni - butelkuj.

Niskie odfermentowanie może być też spowodowane zbyt małą ilością drożdży, w zestawach często dają na 10l.

Na pewno nie wylewaj, bo nie będziesz mógł porównać z następnymi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.