Skocz do zawartości

Dziwna piana kożuch na początku gotowania


paulox81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziś warzyłem piwo z następujących składników:

SŁODY:

 

KARMELOWY 0,2kg

PILZNENSKI 1,6 kg

PALE ALE : 3,2 kg

 

Zacieranie:

1: 66 st C (spadało do 63) -10 min

2: 62 stC – 30 min

3: 70 st C – 25 min – na zakończenie 14 Brix

4: 78 st C – 5min

 

Po wysładzaniu zagotowałem brzeczkę. Nie dodawałem od razu chmielu na goryczkę, pozwoliłem brzeczce pogotować się przez pierwsze 10 min. Moim oczom ukazała się gruba piana ale pokryta z wierzchu dziwnym cienkim (ok 1-2mm) jednolitym kożuchem w kolorze szaro brązowym. Wcześniej tego nie miałem. Załączam zdjęcie (na zdjęciu już poprzecinany łygą, natomiast na początku korzuch pokrywał jednolicie całą powierzchnię piany).

 

Co to może być i czy to normalne?

Pierwszy chmiel (na goryczkę) dodałem po rozmieszaniu tego dziwadła.

IMG_20200228_111348.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, paulox81 napisał:

Nie dodawałem od razu chmielu na goryczkę, pozwoliłem brzeczce pogotować się przez pierwsze 10 min. 

Tak się właśnie powinno robić. Tą pianę można zebrać łygą i wylać. Wtedy dodać chmiel. Jak piany nie zbierzesz to szumowiny wracają do brzeczki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi ?

 

10 godzin temu, Wuuu napisał:

Dużo syfu przedostało Ci się po zacieraniu stąd te szare placki.

Ja też zawsze wyławiam sitkiem tę zbitą pianę przed dodaniem chmielu. 

 

Jeśli tego nie zebrałem to będzie miało wpływ na smak gotowego piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, zasada napisał:

Nie.

To fajnie :) Mam tylko nadzieję, że tym razem piwo będzie bardziej pijalne, bo jak dotąd same porażki  - zbyt gorzkie w smaku i to nie od chmielu moim zdaniem, obstawiam, że to wina wody, może nawet bardziej PH niż samych minerałów. Tym razem zrobiłem na bazie  wody RO (25 litrów) dodając:

- 5g gipsu,

- 5g chlorku wapnia

- 3g sody oczyszczonej

- 4ml kwasu mlekowego.

 

Wyliczone z kalkulatora brewersfriend Zobaczymy co z tego będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.