Jump to content
Sign in to follow this  
paulox81

Dziwna piana kożuch na początku gotowania

Recommended Posts

Witam,

Dziś warzyłem piwo z następujących składników:

SŁODY:

 

KARMELOWY 0,2kg

PILZNENSKI 1,6 kg

PALE ALE : 3,2 kg

 

Zacieranie:

1: 66 st C (spadało do 63) -10 min

2: 62 stC – 30 min

3: 70 st C – 25 min – na zakończenie 14 Brix

4: 78 st C – 5min

 

Po wysładzaniu zagotowałem brzeczkę. Nie dodawałem od razu chmielu na goryczkę, pozwoliłem brzeczce pogotować się przez pierwsze 10 min. Moim oczom ukazała się gruba piana ale pokryta z wierzchu dziwnym cienkim (ok 1-2mm) jednolitym kożuchem w kolorze szaro brązowym. Wcześniej tego nie miałem. Załączam zdjęcie (na zdjęciu już poprzecinany łygą, natomiast na początku korzuch pokrywał jednolicie całą powierzchnię piany).

 

Co to może być i czy to normalne?

Pierwszy chmiel (na goryczkę) dodałem po rozmieszaniu tego dziwadła.

IMG_20200228_111348.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, paulox81 napisał:

Nie dodawałem od razu chmielu na goryczkę, pozwoliłem brzeczce pogotować się przez pierwsze 10 min. 

Tak się właśnie powinno robić. Tą pianę można zebrać łygą i wylać. Wtedy dodać chmiel. Jak piany nie zbierzesz to szumowiny wracają do brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz trochę więcej brzeczki to jest dobry sposób na pozbycie się szumowin, wystarczy na chwilę wyjść z pomieszczenia, wtedy samo wykipi... ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorzej jak ma gar większy i nie wykipi wtedy ;) wracając so tematu ja zawsze je normalnie zbieram i wywalam 

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo syfu przedostało Ci się po zacieraniu stąd te szare placki.

Ja też zawsze wyławiam sitkiem tę zbitą pianę przed dodaniem chmielu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi 👍

 

10 godzin temu, Wuuu napisał:

Dużo syfu przedostało Ci się po zacieraniu stąd te szare placki.

Ja też zawsze wyławiam sitkiem tę zbitą pianę przed dodaniem chmielu. 

 

Jeśli tego nie zebrałem to będzie miało wpływ na smak gotowego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, zasada napisał:

Nie.

To fajnie :) Mam tylko nadzieję, że tym razem piwo będzie bardziej pijalne, bo jak dotąd same porażki  - zbyt gorzkie w smaku i to nie od chmielu moim zdaniem, obstawiam, że to wina wody, może nawet bardziej PH niż samych minerałów. Tym razem zrobiłem na bazie  wody RO (25 litrów) dodając:

- 5g gipsu,

- 5g chlorku wapnia

- 3g sody oczyszczonej

- 4ml kwasu mlekowego.

 

Wyliczone z kalkulatora brewersfriend Zobaczymy co z tego będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.