Jump to content
Tomasz Mielewczyk

Brew kit european lager coopers

Recommended Posts

Witam zakupiłem zestaw do warzenia piwa z brew kitem, european lager z coopersa, jest to moja pierwsza warka. Cukier zastępuje płynnym ekstraktem slodowym, jednak mam pytanie co do drożdży. Na paczce z drozdzami obok daty widnieje literka P. Wyczytałem, że to drożdże dolnej fermentacji, gdzie na puszczę pisze temperatura fermentacji powinna wynosić 18-25 stopni. Robić zgodnie z instrukcją czy fermentowac w niskiej temperaturze? Pozdrawiam 

Edited by Tomasz Mielewczyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej chyba wyrzucić te drożdże, kupić jakieś uczciwe dolnej fermentacji (sprawdź ile ich potrzeba, może i 20g), i fermentujesz w 9-13 stopniach. Wtedy masz szanse na prawdziwego lagera.

Producenci brewkitów często dają do lagera drożdże górnej fermentacji. Tak powstałe piwo może być nawet pijalne, ale nie jest to lager.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.