Jump to content
zasada

Widawa Smoked Baltic Porter 24°

Recommended Posts

Na łamach strony internetowej Craft Beer and Brewing (nie wiem jak w wydaniu papierowym/ elektronicznym kwartalnika) pojawiła się receptura na wędzony porter bałtycki z Widawy.

https://beerandbrewing.com/recipe-widawa-smoked-baltic-porter-24/

Cytat

 

Objętość: 38 l | Wydajność: 76%
BLG: 25,5 | FG: 5,7 | IBU: 45 | ABV: 10.5%

 

zasyp:
5.9 kg Bestmalz Munich
5.4 kg Bestmalz Smoked
1.8 kg Bestmalz Munich Dark
907 g Bestmalz Special X
454 g Weyermann Chocolate Wheat
454 g Weyermann Carafa Special III
454 g Bestmalz Chocolate
454 g Bestmalz Caramel Munich II
454 g Bestmalz Caramel Aromatic

 

chmielenie 75 minut:
82 g Iunga 11.5% AA @ 60 min
11 g Iunga 11.5% AA @ 5 min

 

drożdże:
Fermentis Saflager 34/70

 

Wymieszaj wszystkie 16,3 kg słodów, a następnie podziel na dwie części: pierwszą 10,9 kg i drugą 5,4 kg.

W przypadku pierwszej należy przeprowadzić wielostopniowe zacieranie: [brak informacji o stosunku woda:ziarno]

53 ° C - 5 minut,

64 ° C - 20 minut,

68 ° C - 20 minut,

72 ° C - 20 minut

wygrzew w 76 ° C

 

Brzeczkę przednią o gęstości ok 20BLG zgromadź i utrzymuj około 80 ° C. [brak informacji o objętości]

Kontynuuj wysładzanie (do oddzielnego pojemnika), aby uzyskać brzeczkę około 10 BLG. [brak informacji o objętości]

Usuń zasyp i dodaj pozostałe 5,4kg. Użyj brzeczki 10 BLG jako wody zaciernej, zacierając:

64 ° C - 20 minut,

68 ° C - 20 minut,

72 ° C - 20 minut

wygrzew w 76 ° C

 

Zbierz tylko brzeczkę przednią (ok. 20BLG) i połącz z już uzyskaną. [brak informacji o objętości]

Gotuj przez 75 minut, chmiel zgodnie z planem.

Brzeczkę schłodź do 12 ° C, napowietrz i zadaj drożdże. [brak informacji o ilości drożdży, w innym artykule wspomina o warzeniu pilsnera tydzień wcześniej aby mieć mnóstwo drożdży do zadania]

Fermentacja w temperaturze 12 ° C. [przy tym BLG wydaje mi się to nieco ryzykowne]

Po zakończeniu fermentacji schłodzić do 2 ° C i lagerować przez co najmniej osiem tygodni.

 

Alternatywnie zacieranie jednotemperaturowe w 69°C, bez gwarancji osiągnięcia zakładanej gęstości i litrażu.

 

Tłumaczenie cokolwiek automatyczne, sam mam kilka wątpliwości - kursywą w nawiasach wspomniałem, ale skoro już jakiś czas temu wklejałem Porter Warszawski, pomyślałem, że to będzie dobry follow up.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.