Skocz do zawartości

Fermentacja


Esiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

Edytowane przez Esiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, Esiu napisał:

Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

Już nic z tym raczej nie zrobisz. Nauka na przyszłość. Piwo nie do wylania, nie będzie po prostu czystego profilu, będą najprawdopodobniej wyczuwalne estry (kwiatki, owoce, itp). Co to za drożdże i jakie miały warunki? Co to za piwo (jakie blg)?

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już podskoczyła to niepotrzebnie zbijałeś. Co miało naprodukować estrów to już naprodukowało, a teraz ryzykujesz, że Ci niedofermentuje.

 

Czy piwo jest do wylania to kwestia gustu. Ja na przykład zbyt ciepło fermentowanych lagerów nie znoszę, ale może Tobie nie będzie to przeszkadzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.