Jump to content
Cinq58

Wheat IPA - konsultacja chmielenia

Recommended Posts

Cześć,
mam za sobą już kilka warek, ale większość z przepisów - nadal postrzegam siebie jako początkujący. Teraz chcę uwarzyć samemu Wheat IPA (25l) na chmielach Citra, Mosaic, Amarillo i Lomik.

 

Surowce do zacierania mam takie jak tu: słód pilzneński 2,5 kg, słód pszeniczny 2,5 kg, płatki owsiane 0,5 kg, słód wiedeński 0,5 kg, słód enzymatyczny 0,25 kg, płatki pszenne 0,2 kg

 

Zaplanowałem chmielenie tak:
Lomik 25g na 60 min

Lomik 25g na 30 min

Mosaic 10g na 30min

Amarillo 10g na 30min

Mosaic 15g na 10min

Amarillo 15g na 10min

Citra 25g na 10min

Amarillo 10g na 0min

 

na zimno:

Mosaic 25g

Amarillo 25g

Citra 25g


Jak to widzicie? Czy to ma sens?

Może znacie jakieś dobre źródła wiedzy o chmieleniu? Jeśli chodzi o chmielenie to jestem raczej zielony.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Myślę że z Lomika na goryczkę możesz zrezygnować.

Chyba że po prostu potrzebujesz go zużyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Cinq58 napisał:

Cześć,
mam za sobą już kilka warek, ale większość z przepisów - nadal postrzegam siebie jako początkujący. Teraz chcę uwarzyć samemu Wheat IPA (25l) na chmielach Citra, Mosaic, Amarillo i Lomik.

 

Surowce do zacierania mam takie jak tu: słód pilzneński 2,5 kg, słód pszeniczny 2,5 kg, płatki owsiane 0,5 kg, słód wiedeński 0,5 kg, słód enzymatyczny 0,25 kg, płatki pszenne 0,2 kg

 

Zaplanowałem chmielenie tak:
Lomik 25g na 60 min

Lomik 25g na 30 min

Mosaic 10g na 30min

Amarillo 10g na 30min

Mosaic 15g na 10min

Amarillo 15g na 10min

Citra 25g na 10min

Amarillo 10g na 0min

 

na zimno:

Mosaic 25g

Amarillo 25g

Citra 25g


Jak to widzicie? Czy to ma sens?

Może znacie jakieś dobre źródła wiedzy o chmieleniu? Jeśli chodzi o chmielenie to jestem raczej zielony.

 

 

Jeśli na goryczkę chcesz użyć Lomika, to dałbym go całego na 60 minut, a pozostałe z 30 minut przesunął na wyłączenie palnika. Jakie drożdże do tego (plus temperatura fermentacji)?

O chmieleniu trochę jest na wiki, zdecydowanie więcej na forum, plus literatura, chyba w każdej pozycji jest rozdział o chmieleniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, punix napisał:

 

Jeśli na goryczkę chcesz użyć Lomika, to dałbym go całego na 60 minut, a pozostałe z 30 minut przesunął na wyłączenie palnika. Jakie drożdże do tego (plus temperatura fermentacji)?

O chmieleniu trochę jest na wiki, zdecydowanie więcej na forum, plus literatura, chyba w każdej pozycji jest rozdział o chmieleniu.

Ok,  dzięki temu będzie z nich więcej aromatu a mniej goryczki? Drożdże FM55, temperatura fermentacji będzie ok 19stC. Masz jakąś literaturę, którą szczególnie polecasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Cinq58 napisał:

Masz jakąś literaturę, którą szczególnie polecasz?

Są specjalne wydania BYO na temat chmielu, na temat różnych IPA. Pytanie jak u Ciebie z angielskim. Jak średnio to dasz radę. Jeśli słabo, pozostaje czekać na How to brew po polsku.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.