Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Wszystko o grodziszu (a'la)

Recommended Posts

Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu:

 

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

ad1 nie wiem jak kolesch , ale Grodzisz ma być klarowny

ad2 raczej jak kolescha

ad 3 raczej mocno (polski szampan )

ad4 w konkursie na podium stawały piwa rozlewane 2-3 tygodnie przed , a bywały i rozlewane rok wcześniej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koelsch ma być kristall-klar, z tego wynika że grodzisz też. Sklaruję go żelatyną na wszelki wypadek.

 

Dziękuję za rozwianie niejasności. :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu:

 

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

ma być klarowny ale z zasady klaruje się naturalnie żelatyny czy innych środków można użyć.

temperatura wg zakresu drożdży

nagazowanie mocne można by przegazowane piwo nie jest w tym przypadku specjalnie wadą.

pijalny jest już po kilku tygodniach /podobnie jak inne pszeniczne/ oryginał leżakował ok 3 miesięcy

 

edit

 

anteks wyprzedził mnie trochę, co za zgodność :monster:

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypadkiem tak się złożyło, że w czwartek również warzę Grodzisza. A w najbliższym czasie wyślę mój przepis na piwko miodowe bursztynowe, które wg mnie (i nie tylko mnie) wyszło rewelacyjne. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.