Jump to content
Sign in to follow this  
bnp

posiew piwa

Recommended Posts

Jako, że moje ostatnie 5 warek wykazywało większą lub mniejsza infekcję wykonałem posiew 2 piw

(podłoże to ekstrakt słodowy jasny na agarze)

 

Mikrobiologiem nie jestem ale nim nie trzeba być by stwierdzić, że tu coś nie tak.

Na szalkach Petriego widać piękne kolonie drożdży ale między nimi jeszcze coś wyrosło.

Na szalce prawej prócz drożdży widać jeszcze jedną kolonię "czegoś". Na lewej, nie wiem czy dobrze interpretuję widać te same okrągłe skupiska + dodatkowo jeszcze 3 badziewie.

 

jeżeli ktoś może określić co to jest to by było łatwiej z tym czymś walczyć. Nie mam pojęcia gdzie robię błąd, czy badziewie lata w powietrzu , czy me środki sterylizacji są mało skuteczne :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba pleśń. Kiedy łapałem drożdże z powietrza to też wyrosły mi take plamy. Po dwóch dniach w ciepłym pomieszczeniu wybujały tak że nie miałem wątpliwości z czym mam przyjemność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zobaczymy za 2 doby co to jeszcze wyjdzie

 

mam jeszcze pytanko do mikrobiologów lub znających się w temacie

znacie jakiś inhibitor drożdży ? dodany do podłoża wstrzymałby rozwój drożdży a wyrosły by jedynie bakterie.

 

myślę o np dodaniu preparatu na grzybicę stup tylko czy taki preparat nie zabije też bakterii ?

 

@danko

jakie miałeś podłoże ?

Edited by bnp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bnp, do inhibowania drożdży używa się aktidionu, w małym stężeniu powoduje zanik wzrostu drożdży piwowarskich, w większym wszystkich. Wydaje mi się że trochę za dużo naniosłeś na te szalki, przed posiewem powinieneś trochę to bardziej rozcieńczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wsaczuk

nie wiedziałem, następnym razem naniosę mniej próbki.

 

 

to co, widzicie tu bakterie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

otóż tak, możesz zrobić jeszcze 1 prosty test:

 

jeśli masz KOH to zrób 5% roztwór, dodaj do niego trochę piwa/drożdży i pomieszaj sterylnym pręcikiem co jakiś czas go podnosząc. Jeśli tworzą się śluzowate nitki, wskazuje to na obecność bakterii gram ujemnych.

 

jest jeszcze test na katalazę, polegający na dodaniu wody utlenionej i zobaczeniu czy się pieni, ale nie mogę znaleźć jakie mikroorganizmy dają pozytywny wynik. Możesz spróbować jak się nie zapieni to dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.