Jump to content
brunet_po_prawej

owsiany stout - pytanie odnośnie receptury

Recommended Posts

Hej!

 

Mam pewien dylemat odnośnie receptury, ale po kolei: zakupiłem gotowy zestaw słodów na owsianego stouta w alepiwo.pl. Moje podejrzenie wzbudza receptura - każą zacierać 30 minut w 63-64 st C, potem 30 min w 72 st C, a potem mash out. Z tego co się naczytałem o owsianym stoucie zacieranie jest w jednej temperaturze. Co więcej, receptura dostarczona przez sklep jest, moim zdaniem, lekko podejrzana (chodzi mi głównie o przerwy i czas tych przerw - jest identyczna jak przy wędzonym weizenie od alepiwo.pl). 

To moja 4 warka będzie więc nadal mam więcej pytań niż można by to sobie wyobrażać..

 

Gdzieś tam znalazłem, żeby zacierać 60 minut w 68 st C, potem 10 min w 72 st C i mash out - i planuje tak właśnie to zrobić.

 

Ktoś może mnie utwierdzić w tym, że planuje zrobić to zgodnie z tym jak powinno się to zrobić czy lepiej trzymać się receptury z alepiwo.pl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak naprawdę co za różnica jak zacierać przypilnuje lepiej dezynfekcji i temp fermentacji reszta to niuanse.

Potrafię zatrzeć piwo podgrzać do 72C pojechać z żoną na zakupy 2 godziny przyjechać i dokończyć.

Nasze warzelnie są tak niedokładne i jest tak wiele zmiennych że te wszystkie przerwy temp to pic na wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie tylko górna fermentacja wchodzi u mnie w grę bo w miejscu gdzie fermentuje mam około 20 st C. Wiec tego trzymam się bezwzględnie.

Z czasem może pokuszę się o jakieś dolniaki, ale to dopiero jak skończę budować pracownie - tam wstawię lodówkę, itd


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko że te 20 stopni, to też trochę za dużo, jak drożdże się rozhulają to w fermentorze będziesz miał pewnie ze 25.

Edited by skazi

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, brunet_po_prawej napisał:

Zadam S04, w zestawie są.

20C otoczenia to wg mnie za wysoko jak na te drożdże 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo stoi w sypialni gdzie jest najchłodniej w całym domu. Obecnie jest tam około 16-17 stopni bo właśnie okna są rozszczelnione i wyłączone ogrzewanie, nawet żona o dziwo rozumie powagę sytuacji i wyciągnęła grubszą pościel dla siebie
Powiedziałem jej, że wiesz, to takie specjalne piwo, chce na konkurs wysłać, musi być Ok bo a nuż coś wygramy
Z konkursem ściema bo za chudy w uszach żem, ale piwo ma dogodne warunki


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...