Jump to content
Dazik

Dziwny posmak i brak gazu

Recommended Posts

Witam. Niedawno zabutelkowalem swoje pierwsze z piwo brewkita "georgie lager"  . Burzliwa fermentacja trwala 2 tygodnie w temp ok 22 stopni, i po tym czasie ktos na forum mi doradzil zlac to jeszcze na tydzien na cicha, poniewaz jeszcze bylo widac pecherze gazu idace od dna.  Na cichej miala ok 20 stopni. Przelalem do nastepnego wiadra do rozlewu dodajac 140g cukru na 22l piwa. Piwo butelkowalem ok 4 lutego do tej pory ma bardzo malo gazu, praktycznie wcale oraz ma dziwny jablkowy posmak :/ idzie jakos jeszcze nagazowac te piwo? I skad moze byc ten jabklowy posmak? Na dnie butelek do tej pory nie bylo zadnego osadu, dopiero dzis zauwazylem w kilku butelkach delikatne slady osadu. I na dodatek piwo jest moim zdaniem slabe, na pewno ma mniej niz 4%. 

Bledy jakie popelnilem (1 piwo w zyciu) 

1. Zamiast 20.5 l brzeczki, dolalem za duzo wody i wyszlo ok 22l 

2. Po zabutelkowaniu piwa przechowywalem je ok 1 tygodnia w pomieszczeniu w ktorym bylo ok 15 stopni, dopiero od ok 1.5 tygodnia trzymam w temp ok 23-25 stopni i codziennie potrzasam butelkami

Czy ta niska temperatura mogla zaszkodzic i piwo przez to sie ma ciezko nagazowac? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziwny jabłkowy posmak  - zbyt wysoka temperatura fermentacji i dodatek cukru zamiast ekstraktu słodowego

 

nagazowanie - za krótko trzymasz w temperaturze pokojowej, im niższa temperatura tym refermentacja zachodzi wolniej. Ewentualnie mogłeś dodać za mało surowca do refermentacji

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie ta temperatura mnie zmylila :/ w instrukcji bylo 18-25 stopni... Dopiero na forum sie dowiedzialem ze jest za wysoka, ale bylo juz za pozno

Edited by Dazik
Btw. Jaka jest najlepsza temperatura do nagazowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, wizi napisał:

dziwny jabłkowy posmak  - zbyt wysoka temperatura fermentacji i dodatek cukru zamiast ekstraktu słodowego

EDIT: Nieważne, źle przeczytałem. 

 

@Dazik

Posmak o którym mówisz to zapewne estry od zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Ewentualnie aldehyd octowy od kiepskiej kondycji drożdży. 

A żeby wiedzieć ile piwo ma alkoholu to trzeba mierzyć ekstrakt początkowy i końcowy. To jest absolutna podstawa. 

Co do nagazowania to pewnie jeszcze się nagazuje, daj mu trochę czasu w temperaturze pokojowej. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie jak masz aldehyd octowy albo diacetyl, a drożdże już opadły w butelce i piwo jest klarowne, to mogą nie chcieć posprzątać po sobie (nie mają kontaktu z piwem bo są sklapnięte na dole butelki). Ja w takich wypadkach potrząsam butelkami (raz, nie codziennie).

Nie wiem czy to coś rzeczywiście daje, ale raczej nie szkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...