Jump to content
Sumikk

Pale ale ciemne

Recommended Posts

Witam 

Mam składniki i pomysł na piwko lecz nie wiem co z tego wyjdzie?

Macie jakieś rady co do tej receptury ?

Na innym forum widziałem podobną recepturę i podobno wyszło całkiem niezłe.

Skład:

Pale Ale 4,5kg

Monachijski 1kg

Karmelowy150 0,5kg 

 

Zacieranie:

60 min - 67 C
podgrzanie do 72 C i filtrowanie

 

Chmielenie:
60 min
20g marynki- po 5 min gotowania
20g lubelskiego - na ostatnie 15 min gotowania

 

Drożdże GOZDAWA PURE ALE YEAST 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, anteks napisał:

czyli jasne ciemne 😛

 

Nie znam jeszcze wszystkich słodów bo dopiero zaczynam zabawę. 

To w końcu jakie to wyjdzie ? Jak coca cola czy bardziej jak mocna herbata ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jasne, że ciemne default_smile.png

Tu chodzi o nazewnictwo.

Pale oznacza jasny, wiec jak chcesz ciemne to w zależności od koloru mogłoby się nazywać Amber Ale, Brown Ale czy Dark Ale.

 

A jak ciemne wyjdzie to sprawdź w kalkulatorze jakimś, np. Brewness

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciemne nie wyjdzie, może bursztynowe. Łapie się to na "pale ale", bo "pale" w kontekście piwa oznacza że jest jaśniejsze niż brązowe.

Ale moim zdaniem ten monachijski to pomyłka, wyjdzie ciężkie i nieprzyjemne piwo. Niestety ten słód i melanoidynowy to zakała pale ale'i z "polskiego kraftu". Połowa jest niepijalna. Pale ale to styl anglosaski, żadnego monachijskiego tam nie powinno być, słód pale ale na bazowy i ewentualnie karmelowy dla koloru i smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, dirk gently napisał:

Pale ale to styl anglosaski, żadnego monachijskiego tam nie powinno być, słód pale ale na bazowy i ewentualnie karmelowy dla koloru i smaku.

Czyli wyrzucić monachijski a reszta może być ? A jak myślicie w jakie blg celować przy tym piwie? 12-14 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sumikk bez monarcha wyjdzie Ci niezły bitter popatrz na Wiki, jest tam kilka receptur, wybierz taką, która ma takie chmiele jak Twoje i nawet na drożdżach, które masz wyjdzie fajne stylowe piwo, do wypicia z przyjemnością.

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Sumikk napisał:

Czyli wyrzucić monachijski a reszta może być ? A jak myślicie w jakie blg celować przy tym piwie? 12-14 ?

Cokolwiek między 10 a 15 Blg da fajne, pijalne piwo. Współczynnik nachmielenia dałbym około 0.9.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo fermentuje już 13 dni w temp ok 18'c i blg jest na poziomie ok 3,5. Mogę je teraz podnieść do ok 20'c na kilka dni żeby jeszcze lepiej dofermentowało i później na cichą ? Czy odrazu dać na cichą ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Sumikk napisał:

Piwo fermentuje już 13 dni w temp ok 18'c i blg jest na poziomie ok 3,5. Mogę je teraz podnieść do ok 20'c na kilka dni żeby jeszcze lepiej dofermentowało i później na cichą ? Czy odrazu dać na cichą ? 

 

Można podnieść temperaturę na koniec. Po co chcesz zlewać na cichą? Zostaw spokojnie w tym samym fermentorze na kolejny tydzień i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.