Jump to content
Sign in to follow this  
grzesiuu

Gazowane czy nie? Oto jest pytanie!

Recommended Posts

Witam. Mam dylemat bo ostatnio zabutelkowałem przez "przypadek" Dolniaka bez dodatku substancji re-fermentacyjnych!! I co ? Browar mi podszedł jak nie wiem co! Tu kiedyś miałem dyskusje z kolegą na forum... no w średniowieczu nie było gazu.... a może nas koncerny przyzwyczaiły do gazowańców. Jak to wy znawcy podchodzicie do sprawy?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

e, ooo, znawca ze mnie nijaki ale...

Zapewne, ze względu na niska temperaturę fermentacji coś gazu już w piwie było, jesli nie uszedł podczas butelkowania, coś tam jest.

No i co to za styl, jak wiadomo, rożne style różne poziomy nagazowania stosują, może akurat będzie pasował.

A może odkryjesz coś nowego czym zadziwisz resztę? :monster:

 

Skoro smakuje to chyba jest dobrze. Styl stylem, ale każdy ma własne podniebienie.

Edited by wykasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

można zrobić jak z kwasem chlebowym, zabutelkować jak jeszcze fermentuje. Jest ryzyko jest zabawa :monster: kiedyś jak były beczki drewniane to można było wlać jeszcze trochę fermentujące i kontrolować trochę ciśnienie. To było dopiero wyzwanie dla piwowara bez termometru i areometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
e, ooo, znawca ze mnie nijaki ale...

Zapewne, ze względu na niska temperaturę fermentacji coś gazu już w piwie było, jesli nie uszedł podczas butelkowania, coś tam jest.

No i co to za styl, jak wiadomo, rożne style różne poziomy nagazowania stosują, może akurat będzie pasował.

A może odkryjesz coś nowego czym zadziwisz resztę? :monster:

 

Skoro smakuje to chyba jest dobrze. Styl stylem, ale każdy ma własne podniebienie.

Bez gazowania na przepisie z czerwonym baronem:

 

Czerwony Baron

angasc

Pils o bardzo przyjemnej czerwono- bursztynowej barwie, miły w smaku i świetny na wakacje. Proste piwo dla każdego początkującego piwowara domowego. Ciężko jest je zepsuć, niezależnie od popełnionych błędów powinno wyjść pijalne. Jak każdy pils wymaga leżakowania, ale naprawdę warto. Zamiast chmielu Fugless można spokojnie użyć lubelskiego w ilości 50g. Zamiast drożdzy Saflager S-23 proponuję nieco bardziej wyrafinowane, np. Budvar Lager. To powinno jeszcze polepszyć smak. Ale i tak jest to piwo, które każdego początkującego zachęci do dalszych prób.

Składniki

Słód melanoidynowy - 1 kg

Słód monachijski Weyermann typ 1 12-17 EBC - 1,2 kg

Słód pilzneński 2-3 EBC Strzegom - 1,6 kg

Chmiel Marynka szyszka 50 g

Chmiel Fugless 20g

Drożdze Saflager S-23

Jak warzymy

Typowe zacieranie infuzyjne, baz żadnych wynalazków.

Zalać słód ciepłą wodą, podgrzać do 62 stC i potrzymać w tej temperaturze 30 minut.

Poźniej podgrzać do 72 st C i potrzymać w tej temperaturze 20 minut.

Wykonać próbę jodową i poczekać jeszcze 5 minut.

Wysładzać.

Chmielenie:

- marynką 60 minut

- fuglesem ( lubelskim ) 20 minut

 

U mnie wychodzi 21 litrów o Blg 12,5

 

Dodam że surowiec od samego początku do czasu spożyjcie był w tem. poniżej 15

Edited by fabians

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fabians, to będzie wiązało się pewnie z wymianą kapsli, chyba że otworzysz jakoś finezyjnie. Spokojnie możesz dodać cukru jakąś miarką do butelek i jeszcze raz zabutelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne to nowości. Dolniaki, jako że fermentowane w niskich temp. maja dużo związanego CO2. Sam robiłem takie eksperymenty, że butelkowałem bez cukru lub z minimalną ilością.

 

Normalka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żadne to nowości. Dolniaki, jako że fermentowane w niskich temp. maja dużo związanego CO2. Sam robiłem takie eksperymenty, że butelkowałem bez cukru lub z minimalną ilością.

 

Normalka.

Troszkę mi to rozjaśniło sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.