Jump to content
Piotr Ba

Roggenbier - proszę o recepturę

Recommended Posts

Uprzejmie proszę o ustalenie zasypu na piwo żytnie gdyż mam problem z uzyskaniem barwy pow. 25 EBC na podstawie mojego autorskiego zasypu. Chcę by zasyp opierał się na 3 maks. 4 słodach a nie na 8 :) Czy duży udział słodu monachijskiego ciemnego ok. 25 % jest dozwolony? Czy nie da zbyt marcowych posmaków ?

Zasyp 5 kg na piwo ok. 13 BLG (22 litry)  - będzie użyta gęstwa WB06

0,5 kg  Pilzneński / 1,5 kg Monachijski t. 2 / 2,5 kg słód żytni / 0,5 kg Karmelowy 200/ łuska ryżowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 17. Żytnie 

zakladane 25l 13blg, 02.11.2019r.

słody:

  1. 2,4kg pilzneński
  2. 1,2kg żytni
  3. 1kg monachijski
  4. 0,2kg carared
  5. 0,15kg karmelowy ciemny300
  6. 0,05kg chocolate 450-550

drożdże:

 US-05, gestwa, FM41 gwoździe i banany gestwa

warzenie:

zasyp do 15l 50Cna 15minut tylko zytni, podgrzane do 61-62C 40min, podgrzane do 72C 90min(zakupy z żoną), wygrzew do 76C filtracja.

chmiele:

  1. 25g. Marynkii 60min.
  2. 15g. Lubelski 10min.

fermentacja-

fermentacja 2 tyg w piwnicy brak kontroli 16C, Warka podzielona na 2, 8l z gęstwa FM41, drugie 15l zadane US-05,

Wydajność 62%, filtracja porażka 3godz.

 

 

 

 

 

 

 

Jak dla mnie było bardzo dobre piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/18/2020 at 7:55 PM, Piotr Ba said:

Uprzejmie proszę o ustalenie zasypu na piwo żytnie

Receptura na jakieś 12l piwa 24 EBC, 12,5°Blg, 18IBU.

Zasyp:

  • 2,00kg Żytni,
  • 0,50kg Monachijski I,
  • 0,50kg Pilzneński,
  • 0,20kg Caraaroma.

Dodatkowo 0,10 kg łuski ryżowej. Zacieranie 60' w 66°C i wygrzew. Wysładzanie do 16,5l brzeczki. Gotowanie 60'.

Chmielenie:

  • 10g @ 60' Marynka 8,8%,
  • 5g @ 15' Marynka 8,8% (teraz dałbym 10g @ 5').

Drożdże FM41 ze startera. Fermentacja ok. 18°C, ale w drugiej dobie uciekła mi na pewien czas do 20°C.

 

On 2/18/2020 at 7:55 PM, Piotr Ba said:

0,5 kg  Pilzneński / 1,5 kg Monachijski t. 2 / 2,5 kg słód żytni / 0,5 kg Karmelowy 200/ łuska ryżowa

Moim zdaniem za dużo monachijskiego. Karmelowego chyba też.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo, które uwarzyłem z tym zasypem wygrało w tamtym roku I miejsce w kat. Roggenbier na MPPD 2019.

Wszystkie parametry tutaj: https://web.brewfather.app/#/share/0ynQRVsVuA7AaP

 

4.7% / 12.9 °P

80% efficiency

Batch Volume: 28 L (Kettle)

Fermenter Volume: 26.68 L

Boil Time: 60 min

Original Gravity: 12.9 °P

Final Gravity: 4.1 °P

IBU (Tinseth): 10

Color: 32 EBC 

 

Malts (6.32 kg)
2.7 kg (42.7%) — Weyermann Rye Malt — Grain — 5.9 EBC
1.7 kg (26.9%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 6 EBC
1.35 kg (21.4%) — Viking Malt Vienna — Grain — 8.5 EBC
400 g (6.3%) — Viking Malt Caramel 150 — Grain — 150 EBC
170 g (2.7%) — Weyermann Carafa Special I — Grain — 630 EBC

 

Mash
Protein Rest — 46 °C — 1 min

Temperature — 64 °C — 15 min

Temperature — 72 °C — 10 min

Temperature — 76 °C — 1 min


Hops (60 g)
15 g (4 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 60 min

25 g (5 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 30 min

20 g (1 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 5 min

 

1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen

 

 

Edited by alert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo pieprzyć 25 EBC i zrezygnowac z monachijskiego - tylko pale ale i karmelowy dla barwy ? będzie ok 18-20 EBC kto się kapnie i tak robię dla siebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

będzie

Jeszcze nie zrobiłeś?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie...też jestem zainteresowany tym piwkiem. Zrobiłem roggen wg przepisu odnalezionego w którymś z tematów jako "harcerskie" mające byc na celu jako 1/100 Kolmesa. Ale niestety wyszła porażka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy rogenie dużą robotę robią drożdże ja pierwszego jak robiłem warka pa pół US-05 i FM-41 różnica jest ogromna zupełnie inne piwa.

Na którymś z filmików "Browar Gdynia" Tomek mówił, że FM 41 to najlepsze drożdże FM.  Porównania z suchymi nie mam ale piw wychodzą bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa WB-06. Aktualnie z Gwoździami i Bananami jest problem z dostępnością. Czy tą łuskę ryżową można wsypać na mash out do garnka ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Piotr Ba napisał:

Gęstwa WB-06. Aktualnie z Gwoździami i Bananami jest problem z dostępnością. Czy tą łuskę ryżową można wsypać na mash out do garnka ?

Można, najlepiej wcześniej namoczyć, żeby na wypływała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.