Jump to content

Recommended Posts

Witajcie, 

Dziś warzylem kolejna warkę. Niestety popełniłem błąd ale nie wiem czy ma to znaczenie. 

Czyscilem fermentator NaOH, wylalem roztwór do zlewu i jeszcze nie przepłukałem fermentatora. Po chmieleniu wyciągnałem worek z chmielem z brzeczki i położyłem go na wewnętrznej stronie pokrywy fermentatora - pewnie były na nim resztki NaOH. Potem chciałem wycisnąć worek z chmilinami. Kiedy zorientowałem się co zrobiłem dale pod kran te chmieliny - co by wypłukać to co mogło być sody na worku - a potem wycisnąłem resztę brzeczki i do gara. W sumie głupio zrobilem ale było minelo. 

Warka do wyłania czy nie przejmować się jakimiś śladowymi ilościami NaOH. 

 

Roztwór był 3 %. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe ilości NaOH przereagują z wydzielającym się podczas fermentacji/refermentacji CO2 do NaHCO3, który nie jest szkodliwy. Dodatkowo, roztwór był rozcieńczony i ilości niemalże śladowe, to nie powinno sprawić problemów ze smakiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.