Skocz do zawartości

Pierwsza IPA na brettach


zegancio

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem od kolegi saszetkę grzybków OYL-210 z Omegi Yeast. Z racji że będą to moje pierwsze piwa na dzikusach mam kilka wątpliwości co do ich użycia.

 

Rozumiem że starter robię taki sam tylko kręcić go dłużej niż powszechnie używane drożdże.

 

Fermentacja przebiega dłużej, wolniej i często blg schodzi do 0 a nawet niżej więc nie spieszyć się z rozlewem.

 

Czy chmielenie na "cichej" ma sens, jeśli tak to kiedy ?

 

Planuje uwarzyć dwie warki po 12l każda, jedna z dodatkiem płatków, druga z większą ilością karmeli.

 

Napiszcie czy coś pominąłem czy warto coś zmienić,dodać.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli robisz fermentację 100% bret,jakieś cukry resztkowe pozostaną,raczej do zera nie zejdzie(uwzględnij w recepturze płatki jęczmienne).
Fermentacja burzliwa trwa dłużej,z reguły ok miesiąca.
Chmielenie na zimno,tyle dni przed rozlewem ile planujesz trzymać piwo z chmielem.
Poszukaj na YouTube odcinka alchemii o bretach,kawał solidnej wiedzy.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.