Jump to content
zegancio

Pierwsza IPA na brettach

Recommended Posts

Dostałem od kolegi saszetkę grzybków OYL-210 z Omegi Yeast. Z racji że będą to moje pierwsze piwa na dzikusach mam kilka wątpliwości co do ich użycia.

 

Rozumiem że starter robię taki sam tylko kręcić go dłużej niż powszechnie używane drożdże.

 

Fermentacja przebiega dłużej, wolniej i często blg schodzi do 0 a nawet niżej więc nie spieszyć się z rozlewem.

 

Czy chmielenie na "cichej" ma sens, jeśli tak to kiedy ?

 

Planuje uwarzyć dwie warki po 12l każda, jedna z dodatkiem płatków, druga z większą ilością karmeli.

 

Napiszcie czy coś pominąłem czy warto coś zmienić,dodać.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli robisz fermentację 100% bret,jakieś cukry resztkowe pozostaną,raczej do zera nie zejdzie(uwzględnij w recepturze płatki jęczmienne).
Fermentacja burzliwa trwa dłużej,z reguły ok miesiąca.
Chmielenie na zimno,tyle dni przed rozlewem ile planujesz trzymać piwo z chmielem.
Poszukaj na YouTube odcinka alchemii o bretach,kawał solidnej wiedzy.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.