Skocz do zawartości

Zakażenia a rodzaje drożdży


grzesiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Zakażenia a rodzaje drożdży... no właśnie chyba jedna wareczka pójdzie w kanał ..he he .. i tak dobrze na tyle litrów co się spiło. Mam pytanie dla tych którym się więcej razy "noga potknęła" bo na razie eksperymentuje nadal i coś mnie tak naszło że użyłem innych drożdży i tu zonk. Czy rodzaj drożdży może mieć wpływ na prawdopodobieństwo zakażenia? Tak ostatnio się troszkę bawiłem kiedy jest granica ... więc różne przelewania robiłem, klarowanie żelatyną itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem najgorzej jest utrzymać piwo na drożdżach górnych w lecie kiedy są wysokie temperatury, lata mnóstwo małych muszek i ogólnie powietrze nie jest tak czyste jak w zimie. W dolniakach rzadziej się coś rozwija bo temperatura wstrzymuje nieco te procesy. Takie przynajmniej jest moje zdanie w tej kwestii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ja też uważam że dolniaki rzadziej się infekują. Ale jest tu pewne ryzyko: infekcja potrafi się utaić, przynajmniej ja tak miałem, po zlaniu w butle wszystko było ok, więc użyłem gęstwy jeszcze raz. Póki butelki są w piwnicy to jest ok, ale jak się je do ciepłego wyniesie to od razu zarastają :ble: a na tej gęstwie następny wyszedł kwas :monster:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.