Jump to content
brunet_po_prawej

Pierwsze pszeniczne i pierwsze pytania 馃槙

Recommended Posts

Witajcie, chyba mam problem.聽

Ot贸偶 dzi艣 rano zla艂em swoje pszeniczne w臋dzone do butelek. Da艂em na refermentacje cukier trzcinowy w ilo艣ci takiej jak pokazywa艂 kalkulator (przy ilo艣ci CO2 3,4 - wysz艂o oko艂o 187 gr cukru na blisko 1,5 L wody). Piwo z zacierania. Dwa dni temu blg oko艂o 1,0聽wg p艂ywaka.聽

W afekcie dzisiejszego聽zlewania do butelek itd nie spr贸bowa艂em jak uk艂ada si臋聽smak wiec postanowi艂em przed momentem otworzy膰 jedn膮 butelczyn臋 celem poznania smaku.聽
No i smak rewelacja, ale jak otworzy艂em (temperatura tak聽oko艂o 22 st C Celsjusza bo stoi tam gdzie fermentowa艂o - w zaleceniu wytycznych warzenia聽sta膰 tam powinno do dw贸ch tygodni) wyskoczy艂a mi z butelki piana. Nie by艂 to typowy wybuch, tylko obfita piana, kt贸ra wyla艂a si臋 nieco z butelki.聽
Dziwne, 偶eby w ci膮gu paru oko艂o 10h tak mocno si臋 nagazowa艂o. czy to normalne?

Wiem, 偶e pszeniczne musi by膰 nieco bardziej nagazowane聽ni偶 lager, ale piana w tak kr贸tkim czasie..?


To moja druga warka i mocne obawy przed granatami. Zastanawiam si臋, czy jutro nie wystawi膰 skrzynek z butelkami na taras celem sch艂odzenia, kt贸re to powinno nast膮pi膰 po tych wspomnianych dw贸ch tygodniach stania w miejscu fermentowania - czyli w tym przypadku w sypialni. Temperatura prognozowana u nas ca艂y czas na plusie - nawet w nocy.聽

Edited by brunet_po_prawej

Share this post


Link to post
Share on other sites

187 gram cukru ale na ile litr贸w piwa? Daj dro偶d偶om przerobi膰 ca艂y cukier na refermentacj臋 i zostaw piwo w spokoju w cieple na 2-4 dni, a dro偶d偶e do pszenicznego znane s膮 z szybkiego przerobu. Jak pole偶y tydzie艅 lub dwa, to CO2 rozpu艣ci si臋 w piwie i nie b臋dzie ono ju偶 tak ucieka艂o jak na 艣wie偶o.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oko艂o 18 lir贸w piwa.聽
mam do艣wiadczenie tylko z lagerem i to z brewkitu - po trzech dniach by艂o nagazowane minimalnie, a to po 10h 艣rednio-lekka fontanna..聽

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie posz艂o 259g cukru rozpuszczonego w 2,4 litra dla warki 23l w temp 18 stopni fermentowanej na WB-06 przez 23 dni.聽

Pytanie czy Twoje dro偶d偶e wszystko przejad艂y? Ja pod sam koniec sprawdza艂em codziennie czy Blg si臋 nie ruszy艂o (chocia偶 u mnie w sumie WB-06 przejad艂y wszystko w 5 dni, a potem sta艂o spokojnie), 偶eby mie膰 pewno艣膰, 偶e fermentacja zako艅czona.

Co prawda piwo rozesz艂o si臋 w 8 tygodni, ale nie by艂o ani granat贸w, ani nigdy mi piwo nie uciek艂o g贸r膮, cho膰 nasycone by艂o konkretnie, tyle, 偶e otwiera艂em pierwsze najwcze艣niej po 2 tygodniach, wi臋c pewnie musisz da膰 mu czas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wychodzi ponad 9,5g cukru na litr piwa, b臋dziesz mia艂 baaardzo mocno nagazowane piwo. U mnie ju偶 8 g/l cukru skutkuje wychodzeniem piany z butelki, rekordowo da艂em chyba 9 g/l i to by艂o ju偶 otwieranie ch艂odnego piwa nad kuflem docelowym, bo wr臋cz ucieka艂o nawet niewzburzone.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, wg przepisu powinienem da膰 100 gr cukru na 500 ml wody, wiec moje 187 na prawie 1,5 litra st臋偶enie da艂o mniejsze ni偶 to z zalece艅.

Poza tym聽18 litr贸w mia艂em piwa, do tego dosz艂o te 1,5 l syropu wiec 艂膮cznie oko艂o 19-19,5 l piwa.聽
..i tak wybra艂em to聽najmniejsze nasycenie CO2 z tych wide艂ek. Najbardziej boj臋 si臋, 偶e zacznie mi w sypialni wybucha膰 jedno po drugim :)

呕ona by mi nie wybaczy艂a :P

tak czy siak, pszeniczne kocham, podobnie jak w臋dzonk臋, wiec przy kolejnej pszeniczne warce dam odpowiednio mniej cukru 馃檱馃徎鈥嶁檪锔

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gr000by聽tak jak pisa艂em - piwo by艂o kooooonkretnie nasycone, ale takie w艂a艣nie chcia艂em :)聽i tak jak planowa艂em zesz艂o bardzo szybko, ale nigdy mi nie uciek艂o z butelki. Co prawda聽zawsze zimne pi艂em (zgodnie ze stylem), a i zdarza艂o mi si臋 lekko wstrz膮sn膮膰 butelk膮 30 min przed otwarciem, 偶eby cho膰 troch臋 zm臋tnia艂o (bo WB zdecydowanie idealne do kristalweizen贸w, nast臋pne pszeniczne b臋dzie na 100% na p艂ynnych) to gushingu nigdy nie by艂o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale przecie偶 cukier obliczasz do obj臋to艣ci piwa a nie tego w jakiej ilo艣ci wody go rozpuszczasz. Do 18.5 mia艂e艣 da膰 100 gr, to nijak nie wyjdzie 187 gr do 19,5 litra.

Edited by buber

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, buber napisa艂:

Ale przecie偶 cukier obliczasz do obj臋to艣ci piwa a nie tego w jakiej ilo艣ci wody go rozpuszczasz. Do 18.5 mia艂e艣 da膰 100 gr, to nijak nie wyjdzie 187 gr do 19,5 litra.


Te 100 gr by艂o z receptury, natomiast ja zasugerowa艂em si臋 kalkulatorem do refermentacji z internetu. I nie liczy艂em na 19,5 tylko na 18 L.

Mo偶e 藕le to w s艂owa ubra艂em powy偶ej..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.