nike21 Posted December 28, 2020 Share Posted December 28, 2020 Ja już troszkę poczytałem. Nawet dwa błędy znalazłem Niektóre treści są też mocno zastanawiające, ale najpierw doczytam do końca a potem będę wytykał palcem Tak czy siak mam nadzieję, że wiedza, której mi brak jeszcze przede mną i ją tam znajdę. Zapowiada się bardzo dobrze. Jeszcze raz dzięki Tomku za tą lekturę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 28, 2020 Author Share Posted December 28, 2020 A to podrzuć proszę na PW co znalazłeś (albo tutaj, jak wolisz), to weźmiemy pod lupę temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 28, 2020 Share Posted December 28, 2020 MLT to chyba coś innego niż HLT. Tego drugiego błędu nie mogę teraz na szybko znaleźć ale tam coś było napisane po polskiemu zamiast po polsku poprostu... Jak znajde to doślę skitof 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 Na początku chciałbym podziękować @elroy i @skitof za świetną robotę. NIe przeczytałem jeszcze całości, ale mam drobne uwagi (może do następnego wydania...). 1. Str. 132 tabela 7.5 - wg tej tabeli do sporządzenia 10P roztworu trzeba dać więcej suchego ekstraktu niż płynnego. Płynny ekstrakt zawiera ok20% wody, więc myślę, że powinno być na odwrót. 2. Str. 165 - tuż nad tabelą 9.1 akapit informuje, że w rozdziale 10 będzie o warzeniu i fermentowaniu piw dolnej i górnej fermentacji, a w rozdziale 11 będzie o rozlewie. Tymczasem rozdział 10 traktuje o rozlewie, a 11: jak uwarzyć lagera. Dotarłem narazie do 177 strony, ale jestem po wrażeniem tej publikacji. skitof 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 Bez wstępów pochwalnych, bo oczywiście jest super, ale rzuciły mi się w oczy temperatury przerwy diacetylowej: te dotyczą dolnej fermentacji: s 103: 8-10°C [14-18°F] s 188: 3°C[5°F] s 190: 5-10°C [10-15°F] a te ogólnie: s 102: 5°C[9°F] s 503: 3°C[5°F] skitof 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 3, 2021 Author Share Posted January 3, 2021 Dzięki za uwagi! Wszystko będzie oczywiście analizowane i wdrążane w kolejnych dodrukach. Postaram się jakoś każdemu odwdzięczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted January 4, 2021 Share Posted January 4, 2021 (edited) W dniu 28.12.2020 o 19:55, nike21 napisał: MLT to chyba coś innego niż HLT. Tego drugiego błędu nie mogę teraz na szybko znaleźć ale tam coś było napisane po polskiemu zamiast po polsku poprostu... Jak znajde to doślę Rzeczywiście błąd. MLT to Mash and Lauter Tun czyli kadź zacierno-filtracyjna. W razie zainteresowania tematem zobacz indeks rzeczowy. Edited January 4, 2021 by skitof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted January 4, 2021 Share Posted January 4, 2021 W dniu 2.01.2021 o 14:06, Irek napisał: 1. Str. 132 tabela 7.5 - wg tej tabeli do sporządzenia 10P roztworu trzeba dać więcej suchego ekstraktu niż płynnego. Płynny ekstrakt zawiera ok20% wody, więc myślę, że powinno być na odwrót. Masz rację, kolumny są zamienione. Tzn. kolumna "Płynny ekstrakt słodowy" powinna mieć tytuł: "Suchy ekstrakt słodowy" i odwrotnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted January 4, 2021 Share Posted January 4, 2021 W dniu 2.01.2021 o 14:06, Irek napisał: 2. Str. 165 - tuż nad tabelą 9.1 akapit informuje, że w rozdziale 10 będzie o warzeniu i fermentowaniu piw dolnej i górnej fermentacji, a w rozdziale 11 będzie o rozlewie. Tymczasem rozdział 10 traktuje o rozlewie, a 11: jak uwarzyć lagera. Dotarłem narazie do 177 strony, ale jestem po wrażeniem tej publikacji. Masz rację, choć to błąd zawarty już w oryginale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted January 4, 2021 Share Posted January 4, 2021 W dniu 2.01.2021 o 15:33, x1d napisał: Bez wstępów pochwalnych, bo oczywiście jest super, ale rzuciły mi się w oczy temperatury przerwy diacetylowej: te dotyczą dolnej fermentacji: s 103: 8-10°C [14-18°F] s 188: 3°C[5°F] s 190: 5-10°C [10-15°F] a te ogólnie: s 102: 5°C[9°F] s 503: 3°C[5°F] Rzeczywiście to podniesienie temperatury fermentacji na przerwę diacetylową jest w różnych miejscach książki różne i waha się od 3-10 stopni C. Bierze się to chyba stąd, że najlepiej byłoby powiedzieć "podnieś temperaturę fermentacji o kilka stopni", a wielokrotne próby precyzyjnego stwierdzenia ile to jest kilka stopni kończy się nieścisłościami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 2 godziny temu, skitof napisał: Rzeczywiście to podniesienie temperatury fermentacji na przerwę diacetylową jest w różnych miejscach książki różne i waha się od 3-10 stopni C. Bierze się to chyba stąd, że najlepiej byłoby powiedzieć "podnieś temperaturę fermentacji o kilka stopni", a wielokrotne próby precyzyjnego stwierdzenia ile to jest kilka stopni kończy się nieścisłościami. No tak, ale jeszcze mamy różnice w przeliczaniu °C na °F. Całość pewnie do dyskusji bardziej z autorem . Przy okazji w tabeli na s.277 zapałętało się unknown. Drobne literówki postaram się wynotować i podesłać już na priv. elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 11 godzin temu, x1d napisał: Drobne literówki postaram się wynotować i podesłać już na priv. Podsyłaj tutaj żeby się nie dublować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 5, 2021 Author Share Posted January 5, 2021 Tak, też tak myślę, że najlepiej w jednym wątku podrzucać wszelakie sugestie. A z innej trochę beczki (choć na forum to już każdy chętny dawno kupił ) Allegro przyznało do aukcji za 100% pozytywnych transakcji ichniejsze dukaty, w sumie można zarobić 8 szt. (4 normalnie +4 za zakupy w aplikacji) https://allegro.pl/oferta/jak-warzyc-piwo-kompendium-wiedzy-przedsprzedaz-9417897075 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 Strona 143. Błąd w obliczeniu. Wiersz 4 "Przefiltrowanie 2 l wody zajęłoby 40 minut." Powinno być 20 litrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczawiosław Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 Tyle uwag się pojawia że nie wiadomo co już było, a co nie Zauważyłem błąd na stronie 50, w drugim zdaniu pod zdjęciem. Jest tam "Producenci ekstraktów chmielowych...", a chyba powinno być "Producenci ekstraktów słodowych...". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 Książka, jak i inicjatywa i wykonanie świetne. Dzięki! Ja jestem początkujący (więc omyłki trudniej mi wyłapać) i czytam z doskoku, czy można liczyć na jakąś zbiorczą, może aktualizowaną erratę ze strony Redakcji, żeby nanieść sobie poprawki samemu? Tak czy inaczej, liczę na kolejne tłumaczenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 18, 2021 Author Share Posted January 18, 2021 Tak, na pewno się pojawi errata zebrana w jednym miejscu. Dajmy sobie jeszcze jakąś chwilę, gdyby (odpukać!) coś się jeszcze pojawiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 19, 2021 Author Share Posted January 19, 2021 Cześć! Zupełnie po cichutku, okazało się, że do drugiego etapu Plebiscytu PSDP przeszło wydarzenie premiery książki Ktoś zgłosił i jest, za co dziękuję! Będzie nam bardzo miło za kolejne głosy. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeruvkWSyeJoSMYU1xiDXVfGjxq2WVm34yTKbewLCgdbuJ81A/viewform (ostatnia sekcja na dole) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek 05 Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 Już oddany. 👍 elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 58 minut temu, elroy napisał: Cześć! Zupełnie po cichutku, okazało się, że do drugiego etapu Plebiscytu PSDP przeszło wydarzenie premiery książki Ktoś zgłosił i jest, za co dziękuję! Będzie nam bardzo miło za kolejne głosy. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeruvkWSyeJoSMYU1xiDXVfGjxq2WVm34yTKbewLCgdbuJ81A/viewform (ostatnia sekcja na dole) Zagłosowane, patrząc na nominacje to jepiwka rządzi elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Zagłosowane 😀 elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Myślę, że wygrana w kieszeni 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 22, 2021 Share Posted January 22, 2021 Mam i ja. Yuri and elroy 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 22, 2021 Author Share Posted January 22, 2021 Dzięki Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb). Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 22, 2021 Share Posted January 22, 2021 15 minut temu, elroy napisał: Dzięki Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb). Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika. Moje możesz wykorzystać. Mogęnawet lepsze zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.