fiB Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 Mam i ja, dzięki za książkę teraz zabieram się za naukę, trzeba ją wykorzystać w praktyce.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 (edited) Zastanawia mnie jak będą teraz wyglądały dyskusjo-przepychanki, przepychanki i pyskówki forumowe dot. dowolnych zagadnień piwowarskich. Skany z Palmera były dotychczas dość rzadko stosowanym argumentem. Czy teraz staną się częstsze, czy przeciwnie - staną się zakazane jako naruszające dobra wydawcy / administratora. Jasne że uwaga żartobliwa a problem wydumany Edited December 14, 2020 by zasada Mibor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 14, 2020 Author Share Posted December 14, 2020 Zakazane na pewno nie, nawet byłbym usatysfakcjonowany, że książka jest użytkowana Jak ktoś wrzuci stronę, dwie, trzy dla podparcia swojej tezy, albo do rozpoczęcia dyskusji - ależ proszę Po to jest. Natomiast wiadomo wszystko ze zdrowym rozsądkiem. Zeskanowane pół książki raczej będę musiał usunąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 Przeciez na forum wszyscy będą mieć, wystarczy podać stronę i wiersz marek- 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 mam pytanie co w książce autor (lub tłumacz) rozumie pod słowami "bardziej siarkowych chmieli" ? biologiem nie jestem ale pierwszy raz stykam się z takim określeniem. Czy to jakiś błąd w druku czy faktycznie są chmiele bardziej "siarkowe"?? Bo może i jakieś związki siarki są w chmielu jeśli tak jakie to są chmiele bardziej a jaki mniej siarkowe. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 14, 2020 Author Share Posted December 14, 2020 A jesteś w stanie podrzucić stronę, żeby zerknąć na szerszy kontekst? Tak gdzie mi się wydawało, tam akurat tego nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 1 godzinę temu, Fenris napisał: mam pytanie co w książce autor (lub tłumacz) rozumie pod słowami "bardziej siarkowych chmieli" ? biologiem nie jestem ale pierwszy raz stykam się z takim określeniem. Czy to jakiś błąd w druku czy faktycznie są chmiele bardziej "siarkowe"?? Bo może i jakieś związki siarki są w chmielu jeśli tak jakie to są chmiele bardziej a jaki mniej siarkowe. Dzięki Oczywiście domyślam się, że może być mnóstwo różnego rodzaju pytań. Ale to w sumie dobrze. Książka jest tego warta. W oryginale: avoid the more sulfurous hop varieties. I jak najbardziej chmiel może posiadać więcej lub mniej różnego rodzaju związków siarkowych (merkaptany, tiole, terpeny), nawet aromat skunksowy (czyli należący do związków siarkowych) powstaje głównie z chmielu. elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 24 minuty temu, elroy napisał: A jesteś w stanie podrzucić stronę, żeby zerknąć na szerszy kontekst? Tak gdzie mi się wydawało, tam akurat tego nie ma strona 448 opis black ipa. 13 minut temu, skitof napisał: Oczywiście domyślam się, że może być mnóstwo różnego rodzaju pytań. Ale to w sumie dobrze. Książka jest tego warta. W oryginale: avoid the more sulfurous hop varieties. I jak najbardziej chmiel może posiadać więcej lub mniej różnego rodzaju związków siarkowych (merkaptany, tiole, terpeny), nawet aromat skunksowy (czyli należący do związków siarkowych) powstaje głównie z chmielu. a no to dziękuję w sumie nigdy o tym nie myślałem pytanie tylko gdzie można takie coś sprawdzić czy simcoe jest mniej czy bardziej siarkowy od citry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skitof Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 Godzinę temu, Fenris napisał: strona 448 opis black ipa. a no to dziękuję w sumie nigdy o tym nie myślałem pytanie tylko gdzie można takie coś sprawdzić czy simcoe jest mniej czy bardziej siarkowy od citry? Nie wiem, czy ogólnie znajdziesz tak dokładne informacje dotyczące związków siarkowych w różnych odmianach chmielu. Ale oba przez Ciebie wymienione zawierają wyraźne związki siarkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 Do mnie też już dotarła, obszerna, druk dość drobny, więc tym bardziej kopalnia informacji. Niektóre dzisiejsze książki mają taki duży druk, że z tej to by dało radę zrobić spokojnie ponad 1000 stron. Pozwolę sobie na jedną krytyczną uwagę, bo zakładam, że książka jest merytorycznie super i tak dalej. Dlaczego zdjęcia są czarno białe? Czy nie było możliwości zrobić ich w kolorze? Przynajmniej niektórych? Bo jednak w tematyce piwa, barwy mają znaczenie. Są tu np czarno białe zdjęcia porównujące różny poziom palenia słodów, porównanie różnych płatków zbożowych, zdjęcie starteru drożdżowego czy zdjęcia chmieli itp. Albo zdjęcie ze strony 48 pt "próbki różnych rodzajów słodu pokazujące wpływ słodu na barwę piwa" Jeśli jest ono czarno białe to praktycznie traci rację bytu. Nie chcę, żeby wyszło, że od razu się czepiam a nawet jej jeszcze nie czytałem, ale po wstępnym przejrzeniu tak mi się to rzuciło w oczy. Teraz na forum już nie będzie porad typu "zajrzyj do wiki" tylko "obczaj u Palmera na stronie xyz" :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 14, 2020 Author Share Posted December 14, 2020 Tak, temat jest oczywiście znany - nie jest to kwestia tego, że zdecydowaliśmy się na taki, a nie inny sposób wydruku. Książka jest wydawana na licencji i takie zdjęcia są w oryginale. Innym słowy, nie posiadamy kolorowych. Mało tego, licencja nie pozwala nam na ich modyfikację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 1 minutę temu, elroy napisał: Tak, temat jest oczywiście znany - nie jest to kwestia tego, że zdecydowaliśmy się na taki, a nie inny sposób wydruku. Książka jest wydawana na licencji i takie zdjęcia są w oryginale. Innym słowy, nie posiadamy kolorowych. Mało tego, licencja nie pozwala nam na ich modyfikację. Dzięki za odpowiedź. To było w sumie jasne, że gdyby się dało to byłyby w kolorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 U mnie dopiero "gwiazdor" przyniesie pod choinkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 15, 2020 Share Posted December 15, 2020 Ja odebrałem wczoraj z paczkomatu. Wielkie dzięki @elroy elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 16, 2020 Author Share Posted December 16, 2020 Zapraszam serdecznie na spotkanie video Dzisiaj. 19:00 na komunikatorze Zoom Mazowiecki Oddział PSPD Dzisiaj spotykamy się na XIX Wirtualna Środa Piwowarska z „Jak warzyć piwo” Johna J. Palmera, tłumacz P. Kucharski, redaktor K. Lechowski, wydawca T. Wójcik https://zoom.us/j/97801415738 josephson 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
george1255 Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Obecny :-)Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Zakupiona Dzięki @elroy za ogarnięcie tematu. Świetna robota! elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Strona 210. Tabela wartości brix i pH owoców i warzyw : mamy nieprzetłumaczone Boysenberry : malinojeżyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 16, 2020 Author Share Posted December 16, 2020 Skonsultowałem: "To jest celowo nieprzetłumaczone, bo nie ma polskiego odpowiednika. Malinojeżyna to tayberry" Joosto 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Póki co książkę sobie poprzeglądałem, powertowałem i stwierdzam, że bardzo fajna i przydatna pozycja. Po lekturze kilku pierwszych stron dowiedziałem się, że warzę od lat dokładnie metodą "Palmera" 🙂. elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris2682 Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Mam i ja. Teraz tylko wygospodarować trochę czasu żeby przestudiować. Może na Święta, pod stołem wigilijnym 😀 elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted December 17, 2020 Share Posted December 17, 2020 Na stronie 38 o detergentach chemicznych, tu o środkach typu Star San, jest napisane: Cytat W przeciwieństwie do wybielacza i jodoformu, środki kwasowe nie wywołują wad smakowo-zapachowych jeśli stosuje się je w stężeniu wyższym niż zalecane. To zdanie jest nielogiczne bo sugeruje że zwiększanie stężenia ponad zalecane nie wpływa na smak piwa, a zachowanie właściwego stężenia powoduje wady. Wg mnie powinno być "nie wyższym niż". Wygląda jak błąd tłumaczenia, który można poprawić przy kolejnym wydaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 17, 2020 Author Share Posted December 17, 2020 Tu chodzi o fakt, że większe stężenie środków kwasowych tych wad nie spowoduje, w stosunku do zalecany wartości. Nie jest zapisane, że mniejsze je wywoła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted December 17, 2020 Share Posted December 17, 2020 1 minutę temu, elroy napisał: Tu chodzi o fakt, że większe stężenie środków kwasowych tych wad nie spowoduje, w stosunku do zalecany wartości. Nie jest zapisane, że mniejsze je wywoła. Chyba się nie zgodzę, "jeśli" znaczy "pod warunkiem że" co znaczy, że przeciwne zachowanie powoduje przeciwny skutek. Ewentualnie mogłoby być "nawet jeśli stosuje się je w stężeniu wyższym niż zalecane", wtedy znaczenie byłoby takie jak piszesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 17, 2020 Author Share Posted December 17, 2020 Ok, rozumiem argumentację. Zapisane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.