elroy 749 Posted January 22 Author Share Posted January 22 Dzięki, te z "pierwszego rzutu" są najfajniejsze Kradnę Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted January 22 Share Posted January 22 Godzinę temu, elroy napisał: Dzięki Myślicie, że można zrobić z zdjęć książek użytkowników taki kolaż? (zdjęcia z forum i fb). Oczywiście pomijam jakieś wiadome dane wrażliwe na zdjęciach. Mam już niezłą kolekcję i wyszłaby super grafika. Kaniutek, zasada, PanJaqb and 1 other 2 2 Quote Link to post Share on other sites
elroy 749 Posted January 22 Author Share Posted January 22 Kapitalne edit: gdzieś mam moją psinę ma zdjęciu, szukam. Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted January 22 Share Posted January 22 Kadr trochę słaby ale nie mogłem się powstrzymać;) Przy okazji - zbieram jeszcze poprawki, ale jakoś utknąłem pod koniec, więc jeszcze chwila. Quote Link to post Share on other sites
elroy 749 Posted January 22 Author Share Posted January 22 Dawaj znać! Dodruk myślę że będzie około marca. Kontakt albo tutaj, albo na elroy@piwo.org. Tu mój amatorski kadr edit: Szpic japoński od 2 lat w naszym domu, odebrany z krakowskiego schroniska z ul. Rybnej. Przekochany x1d 1 Quote Link to post Share on other sites
Lipa 14 Posted January 23 Share Posted January 23 U mnie lektury pilnuje europejski domowy, zlepek najlepszych genów z okolicy. Wyszedł z krzaków i wybrał sobie poddanych, tak przynajmniej myśli... elroy 1 Quote Link to post Share on other sites
primordial 1 Posted January 23 Share Posted January 23 23 godziny temu, elroy napisał: Dodruk myślę że będzie około marca. Dodruk oryginału czy wersja poprawiona? Quote Link to post Share on other sites
elroy 749 Posted January 23 Author Share Posted January 23 Oczywiście wszystkie poprawki zostaną naniesione. Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted January 24 Share Posted January 24 (edited) To dam co mam, bo w końcu umknie. s. 49 7w od dołu jest: gotowaniu, powinno: gotowania s. 74 tab. 5.1 2w brak przecinka przed goździk s. 233 1w 3,5 pH s. 381 6 w od dołu: węglanem węgla s. 383 2 akapit od dołu: węglowodorów/wodorowęglanów s. 385 7 w od dołu jest: podstawowych, powinno: specjalnych a takie luźniejsze: s. 316 - w pierwszym akapicie gubią się jednostki metryczne co mąci percepcję, s. 317 1 w - coś jest nie tak z tym wierszem, po 75% nie ma kropki. Ps. pudel też z Krakowa. Edited January 24 by x1d Quote Link to post Share on other sites
Łachim 15 Posted January 24 Share Posted January 24 Mam wątpliwość co do tabel ilości drożdży do zadania (np. 12.1, 12.2) - czy ilości to na pewno mld komórek/l/*P? Wydaje mi się, że *P są już uwzględnione, bo ilości robią się kosmiczne. Czy nie powinno być mld komórek/l? Quote Link to post Share on other sites
elroy 749 Posted January 24 Author Share Posted January 24 Tu będzie potrzebna głębsza analiza, bo w oryginale jest tak samo, więc to nie problem natury tłumaczenia tudzież edytorskiej. Przesyłałem oczywiście do Krzysztofa i Piotra do weryfikacji. Quote Link to post Share on other sites
skitof 12 Posted January 25 Share Posted January 25 (edited) W dniu 24.01.2021 o 01:38, x1d napisał: s. 233 1w 3,5 pH Dzięki za wszystkie uwagi. Jedna prośba o sprecyzowanie tej ze str. 233 Edited January 25 by skitof Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted January 25 Share Posted January 25 No chyba powinno być pH 3,5 Quote Link to post Share on other sites
skitof 12 Posted January 25 Share Posted January 25 20 godzin temu, Łachim napisał: Mam wątpliwość co do tabel ilości drożdży do zadania (np. 12.1, 12.2) - czy ilości to na pewno mld komórek/l/*P? Wydaje mi się, że *P są już uwzględnione, bo ilości robią się kosmiczne. Czy nie powinno być mld komórek/l? Chyba jest wszystko w porządku, bo tabelę używasz tak: wybierasz z lewej strony stężenie swojej brzeczki, następnie wybierasz przelicznik (0,75 / 1/ 1,5) w zależności od czystości profilu a liczbę w tabeli mnożysz razy ilość litrów, które masz. Przykładowo mam 20 litrów brzeczki 24 st P, biorę przelicznik 1, z tabeli wychodzi 24. Razy 20 litrów = 480 mld komórek czyli niecałe 5 saszetek sucharów. Quote Link to post Share on other sites
Łachim 15 Posted January 25 Share Posted January 25 Ilości i sposób użycia są jasne, tylko jednostka z dodaniem /*P sugeruje, że należy pomnożyć wartość z tabeli przez ekstrakt, a nie tylko odczytać go z lewej strony, ale może to nieprecyzyjne tylko dla mnie. Oczywiście w praktyce nie miałem wątpliwości po sprawdzeniu danych z kalkulatorem, nie wykluczam, że po prostu nie znam się na tabelach Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted February 1 Share Posted February 1 Kolejna porcja: s. 435 5 w. tabeli "5,2 pH" W recepturach na ss 445, 447 w wersji z zacieraniem jest "namaczanie" W recepturach (wszędzie) w polu ekstrakt przed gotowaniem mamy system "SG (Plato)", a w innych polach - odwrotnie, metryczne są podstawowe s. 477 3 ak. 4 w. od dołu - powinno chyba być "którym może być" s. 481 ramka, 1 w. od dołu - przeniesienie (od-mia-na) s. 497 akapit po świetle, 3 w. - "zwykłe" nie powinno być "zwykle"? s. 543 tabela 2. kol. u góry "miedzianejb" primordial 1 Quote Link to post Share on other sites
vmario 35 Posted February 3 Share Posted February 3 Głosowałem na tę książkę w plebiscycie PSPD, ale im dłużej ją czytam, tym częściej zamieniam się w znak zapytania. Jest sporo fragmentów przegadanych, nad którymi trzeba się mocno pochylić, aby wyłowić, co w końcu autor zaleca, a czego nie. Niemniej, głosu nie cofam — książka jest ważna i potrzebna! s. 116: Quote Wilki szare i psy domowe należą do tego samego gatunku Tłumaczenie drożdżowej taksonomii za pomocą dyskusyjnej analogii to słaby pomysł (jedni uważają wilki i psy za odrębne gatunki, inni przyjmują, że pies to podgatunek wilka). Oczywiście, rozumiem, że autor tak wymyślił i tak zostanie, ale to razi. s. 144–145: Pada stwierdzenie, że twardość wody do warzenia jest dobra, a za chwilę zalecenie, by używać destylowanej. s. 153: Quote Mówiąc ogólnie, gotowanie warki pełnowymiarowej pozwoli ci uzyskać w piwie najlepszy efekt smakowo-zapachowy, a to dlatego, że od zawsze postępowano właśnie w taki sposób. Quote Czy w porównaniu z metodą Palmera gotowanie pełnowymiarowych warek przynosi inne korzyści, poza tym, że jest to „normalny” sposób działania? Tak naprawdę nie. To jak to w końcu jest? Gotowanie pełnowymiarowe przynosi jakieś korzyści, czy tak naprawdę nie? I co to za argument: „dlatego, że od zawsze postępowano właśnie w taki sposób”? Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted February 3 Share Posted February 3 Palmer ma chyba taki styl, i trzeba się przyzwyczaić. "Kotły ze stali nierdzewnej stanowią najpopularniejszy wybór ponieważ są lśniące[...]" vmario 1 Quote Link to post Share on other sites
skitof 12 Posted February 3 Share Posted February 3 W dniu 2.02.2021 o 00:15, x1d napisał: s. 435 5 w. tabeli "5,2 pH" Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd? Quote Link to post Share on other sites
x1d 177 Posted February 3 Share Posted February 3 23 minuty temu, skitof napisał: Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd? Nie jestem pewien, choć chyba utarło się tak pisać. Ale skoro 99,9% jest przed cyfrą, to rzuca się w oczy. W sumie przydałby się tu chemik-literat do konsultacji Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted February 4 Share Posted February 4 Widzę, że po raz kolejny zwracasz uwagę, na to, że pH jest po cyfrze - to na pewno błąd?pH to nie jest jednostka stąd pisze się ja przed liczbą a nie za czyli pH 5.0 x1d and primordial 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Daniel Kałuża 137 Posted April 8 Share Posted April 8 Kiedy będzie dostępna zbiorcza errata ? Quote Link to post Share on other sites
elroy 749 Posted April 8 Author Share Posted April 8 Myślę, że około maja-czerwca jak wdrożone zostaną wszystkie poprawki w tekście do druku. Będę rozsyłał informację. josephson and Biniu 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.