Jump to content
Sign in to follow this  
Sumikk

Osad w butelce

Recommended Posts

Witam 

Mam pytanie odnośnie osadu w butelce. Robiłem pierwsze piwo z brewkitu wiadomo sporo błędów i wgl, podczas zlewania z nad osadu starałem się nie zaciągnąć zbyt dużo drożdży z dna ale i tak się trochę dostało.

Piwo było trochę mętne, ale gdy zostawiłem w butelkach osad się zsiadł na dnie. Da radę nalać do kufla tak żeby piwo było klarowne. Drugie piwo robiłem ciemne i to samo się stało tylko że podczas przelewania nie wciągnęło żadnych drożdży, mimo to osad się zrobił nie wielki w butelkach. 

Co w wypadku gdy będę robił zwyczajnego pilsa i chciałbym aby piwo było bardzo klarowne i nie było żadnego osadu w butelkach ? Można to jakoś jeszcze filtrować przed nalaniem do butelek ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem co nieco, chciałem tylko zapytać czy macie jakieś sposoby żeby osadu było mniej i jak wy robicie bo ja butelkowalem dziś dopiero drugą warke i jestem zielony w temacie. A w moim pierwszym piwie osad w niektórych butelkach dochodził do 0,5cm myślałem że macie jakieś sposoby żeby było go mniej 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega powyzej podsunal Ci wlasciwy trop, ale widze, ze Ci sie nie chce... 😉

 

Jesli nie chcesz miec osadu w butelce, to musisz wykombinowac sobie inny sposob nagazowywania, albo pic niegazowane. Refermentacja polega wlasnie na tym, ze pozostale w piwie po fermentacji drozdze, kiedy dostana zarcia, czyli cukru - namnazaja sie i fermentuja ten cukier. A jak sie namnazaja, to...? No? No wlasnie!

 

Milego 🙂 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osad przy refermentacji zawsze będziesz miał, ale jak chcesz mieć idealnie klarowne piwo to da się zrobić stosując mocno flokujący szczep i nie wlewając piwa do szkła do końca tylko zostawiając resztkę z osadem. 

 

Inna sprawa, że jeśli faktycznie masz aż 0.5cm osadu to coś źle robisz. Normalnie jest go może z milimetr. Ja po prostu przelewem z góry do drugiego fermentora rozlewczego z kranikiem starając się zaciągnąć jak najmniej drożdży i tyle. Nawet jeśli trochę się zaciągnie to nie tyle, żeby zrobić 0.5cm osadu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed butelkowaniem możesz sklarować piwo trzymając kilka dni w temperaturze kilku stopni, tzw cold  crash,  wtedy mniej drożdży dostanie się do butelek i osad będzie mniejszy.

W przypadku pilsa, o ile to rzeczywiście pils, będziesz i tak trzymał w takiej temperaturze dłuższy czas.

 

Możesz też pomyśleć o kegowaniu i sztucznym nagazowaniu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...