Jump to content
esen1a

Puree/Pulpa owocowa a BLG

Recommended Posts

Cześć

Będę chciał dodać na cichą puree z moreli + jakieś suszone morele. Jaki to ma wpływ na BLG i ilość alkoholu. Załóżmy że piwo np. Belgian Pale Ale ma 15 BLG, odfermentowało do 3 BLG. Daje na cichą puree... i tutaj nie wiem czy mam zmierzyć BLG tego puree czy może rozsądniej BLG piwa po dodaniu puree? Jak to się ma do ponownej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatek owoców wbrew pozorom nie podniesie Ci bardzo alkoholu. Oczywiście fruktoza zawarta w owocach zostanie przefermentowana, ale owoce zawierają w sobie głównie wodę, która piwo Ci rozcieńczy. Nie przykładałbym do tego większej wagi, ale jeśli chcesz być dokładny to proszę bardzo.
 

ekstrakt rzeczywisty (waga piwa x ekstrakt brzeczki podstawowej + waga owoców x stężenie cukru w dodawanym owocu) / (waga piwa + waga owocu) = o ile wzrosło blg w piwie.

 

Stężenie cukru w pulpie najlepiej zmierzyć refraktometrem.

 

Wagę piwa możesz obliczyć z wzoru:

 

ekstrakt brzeczki podstawowej (w skali OG) x objętość piwa (w litrach) x waga 1l wody (0,9982 kg w 20C)

 

Wzory zaczerpnięte z Piwowara nr 31.

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...