Jump to content
wrzoniu1981

Pomysł na piwo - doradźcie !!!

Recommended Posts

Witam, jestem początkujący. Chciałbym uwarzyć coś takiego: mam chmiele Premiant i Żatecki (Saaz), planuje dokupić ekstrakt słodowy jasny lub ciemny albo bursztynowy (który doradzacie) i do tego dodać skórki słodkiej pomarańczy. Jak myślicie, będzie coś z tego ? I który lepiej ekstrakt dodać ciemny czy bursztynowy ?  A i jakie drożdże lepiej dolnej czy górnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiele które wymieniłeś bardziej pasują do dolniaka. Jakiegoś pilsa bez estrów oddrozdzowych. Nie wiem tylko co z tą skórka zrobić. Nie widzę jej w zestawieniu z tymi chmiel ami ale kto Ci zabroni to połączyć. Spróbuj i podziel się wrażeniami z efektu końcowego. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie możesz zapewnić temperatury fermentującemu piwu?

Od odpowiedzi na to pytanie, zależy jakie drożdże wybrać.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura otoczenia to akurat całkiem dobra, ale na górną fermentację...

Skórka pomarańczy nieźle komponuje się np. w witbierze albo z amerykańskimi chmielami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Obecnie mam czeskiego pilsa w pomieszczeniu gdzie temp. jest ok 15°C
A na jakich drożdżach go fermentujesz?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.