Jump to content
Sign in to follow this  
Joosto

Gulo Ale OYL-501

Recommended Posts

Info od producenta:

https://omegayeast.com/yeast/hybrids/gulo-ale

Gulo Ale to najnowsze dzieło, które wyłoniło się z ciekawskich umysłów naszego zespołu badawczo-rozwojowego. Zestawienie Irish Ale (OYL-005) i French Saison (OYL-026), ta prawdziwa hybryda  pochłaniająca cukry, która tworzy bardzo wytrawne piwo bez pieprznych, goździkowych fenoli spotykanych w saisons i belgijskich ale . Spodziewaj się aromatów cytrusowych z nutami brzoskwini i czystym finiszem. Gulo Ale wyróżnia się w każdym stylu, w którym pożądane jest wysokie odfermentowanie bez fenoli. Uwielbiamy używać go w IPA (w tym brut IPA), stout lub Biere de Garde. Niefenolowy. Oczekuje na patent.

Ten szczep wykazuje dodatni wynik testu na gen STA1, wskaźnik Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i jest zdolny do fermentacji dekstryn, co powoduje bardzo wysokie odfermentowanie.

Hybrydy w tym katalogu szczepów zostały wynalezione przez Omega Yeast w wyniku wieloletnich badań i rozwoju. Są to szczepy drożdży, które nigdy wcześniej nie istniały. Chociaż opatentowanie szczepów drożdży piwowarskich jest dość nowatorską koncepcją, podjęliśmy decyzję o złożeniu wniosku patentowego na unikalny szczep Gulo ™ Ale, aby chronić czas, kreatywność i koszty zainwestowane w jego rozwój. Uznajemy konwencje społeczności piwowarskiej dotyczące propagowania kultury własnej, repitchingu i dzielenia się kulturami z innymi podobnie myślącymi piwowarami i chociaż chcemy chronić naszą inwestycję w Gulo ™, nie mamy zamiaru powstrzymywać browarów ani osób, które zakupiły kulturę od nas, gdy użyjemy go tak, jak każdego innego nieopatentowanego szczepu. Kontynuujmy warzenie, a my będziemy nadal tworzyć wysokiej jakości odmiany drożdży Omega.

Rodzaj szczepu

Hybryda

Flokulacja

Średnia

Odfermentowanie

85-90%

Zakres temperatur

20–27° C (68–80° F)

Tolerancja na alkohol

10%

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem, uwarzyłem IPA na tych drożdżach. Fermentacja w 22-23 stopniach otoczenia.

 

Potwory, zeżarły z 15 Blg do 1,5 w tydzień. Z wiadra zero fuzli i fenoli, dużo brzoskwiniowych estrów.

 

Może to być fajny szczep do różnego rodzaju IPA, które nie będą vermontami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry Stout zacierany w 68 st.C.

Z 11Blg ->2,2. Fermentacja na burzliwej nisko, potem 21st.C

Odfermentowanie na poziomie 80% - słabo, bo spodziewałem się, że pociągną więcej. Możliwe, że przy wyższym ekstrakcie i niższej temp. zacierania coś więcej popracują.

 

Edited by Joosto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biere de Garde zacierany w 68-67 st C

Z 17 Blg -> 1,8. Fermentacja na burzliwej nisko, potem 21st.C

Odfermentowanie na 90% , czyli tak jak powinno. Te drożdże lubią, widać, wyższy Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwszej warce już spijanej i drugiej po fermentacji - co mi się rzuca w oczy w kwestii tych drożdży

Po pierwsze: faktycznie, szczep nie produkuje fenoli, ALE , jeśli chodzi o profil estrów to jednak głównie są estry kojarzące się z Belgią, mnóstwo brzoskwini, podbite takim charakterystycznym angielskim sznytem.
Po drugie:  Piwa są bardzo głęboko odfermentowane, dwie IPA zacierane w 67 stopniach - 15 -> 1,5, 14,5 -> 1,5 Blg.
Po trzecie: Fermentacja w temperaturze ok. 22-24 stopni - zero fuzli.
Po czwarte: Drożdże produkują mnóstwo gliceryny, mimo tak głębokiego odfermentowania piwa nie są wodniste, ani gryzące.

Polecam gorąco ten szczep, jednak ze względu na słabą dostępność i zamknięcie produkcji w Omega Labs ze względu na koronawirusa długo pewnie na niego jeszcze poczekamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ATP w jakich temperaturach fermentowałeś piwa? Ja mam cały czas nieotwartą paczkę po terminie trzeba ja w końcu ruszyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisałem. W mniej więcej pokojowej 22-24 stopnie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.