Jump to content
Sign in to follow this  
NoDy

Pale Ale 12 BLG 20L

Recommended Posts

Witam, nazywam się Michał i postanowiłem robić piwo :) moja warka stoi na burzliwej 10 dni i jej BLG wynosi 5-5,5. Pytanie brzmi czy zlewać na cichą? i w jaki sposób ponieważ drożdże użyte do fermentacji są górne i ich postać jest strasznie "drobna" w warce. Dodam że warki wyszło mi ~~16L czyli troszkę za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zlewać.

Jeśli chcesz coś więcej, opisz zasyp, zacieranie, ile i jakich drożdży zadałeś, w jakich temperaturach piwo stoi.

To takie minimum informacji na dzień dobry, żeby sensownie rozmawiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też mam na imię Michał i też robię piwo... :D

A tak na poważnie , to jak chcesz konkretną odpowiedź to zadaj konkretne, a zarazem bardziej szczegółowe pytanie (dające punk wyjścia)jak radzi @zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale 3,2kg
Monachijski 0,6kg
Karmelowy 0,2kg

Zacieranie w temp 70-72C, drożdże Mauribrew Ale 12.5g, piwo stoi w temp 20C. Początkowe BLG około 14, po 10dniach jest 5-5,5. Co robić dalej? podnieść temperaturę? przelać na cicha? rozlać? Piwo w smaku ok, aromat też ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK.

Zacierałeś wysoko - czyli obstawiam, że mogło już przefermentować, wszystko.

Tych drożdży nie znam w ogóle, ale na wszelki wypadek podniósłbym T na kilka dni i po łącznie 14 dniach zmierzył BLG.

Według wątku im poświęconego dobrze będzie schłodzić na dwa-trzy dni przed rozlaniem do ok.4-5°C żeby drożdże osiadły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym potrzymał jeszcze parę dni w tych warunkach, jeżeli odfermentowanie się nie zmieni (a pewnie nie, bo zacieranie na słodko) - schłodzić (drożdże powinny opaść) i rozlewać. Nie ma potrzeby przelewania na cichą, możesz dla wygody przelać po coldcrashu bezpośrednio przed rozlewem do innego pojemnika i dodać surowiec do refermentacji.

 

edit: o, chyba zdublowałem @zasada...

Edited by x1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki panowie!! potrzymam warke w temp 23-25 przez weekend, potem do garazu na tydzień i rozlewam do butelek:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.