Skocz do zawartości

American Staut


witur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , będzie coś z tego ?

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Pale Ale Low Colour MARIS OTTER 5 kg 83.3% 70 % 5
Ziarno Słód Special B 0.25 kg 4.2% 77 % 290
Ziarno Słód jęczmienny Caraaroma 0.15 kg 2.5% 74 % 400
Ziarno Słód Pszeniczny Czekoladowy 0.15 kg 2.5% 72 % 900
Ziarno Palone ziarno jęczmienia 0.35 kg 5.8% 65 % 1100
Ziarno Słód Barwiący Obłuszczony 0.1 kg 1.7% 65 % 900

 

 

Zacierne :

 

 

65 C 50 min
72 C 15 min
78 C

10 min

 

Chmielenie :

 

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Chinook 20 g 60 min 13 %
Gotowanie Citra 50 g 2 min 12 %

 

 

Drożdże :

 

 

Nazwa Typ Forma   Laboratorium
FM52 Amerykański Sen Ale Gęstwa   Fermentum Mobile

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stout, nie Staut.

 

Przerwa scukrzająca to bardziej 62 C.

 

Rozumiem, że słodu Low Colour do czarnego Stouta używasz dlatego, że go masz, a nie dlatego, że musisz go kupić? Bo w przeciwnym wypadku używanie specjalnie jak najjaśniejszego (i najdroższego) słodu trochę się mija z celem.

 

Co tak mało chmielu na goryczkę? Nie lubisz? :P Jak dla mnie powinno być więcej chmielu w przepisie, American Stout to piwo z wyraźną goryczką (średnią do wysokiej). Jak dla mnie powinno być z 30-40g na goryczkę.

 

Poza tym wygląda OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na chwilę obecną wychodzi ~30IBU ,  a sypne te 40gietów   jak radzicie .   Na cichą mogę wrzucić Centennial bo mam w zapasie 100g . Palone ziarno i barwiący od razu przy zacieraniu czy pod koniec ?

Edytowane przez witur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, witur napisał:

Na chwilę obecną wychodzi ~30IBU ,  a sypne te 40gietów   jak radzicie .   Na cichą mogę wrzucić Centennial bo mam w zapasie 100g . Palone ziarno i barwiący od razu przy zacieraniu czy pod koniec ?

 

To stout, więc spokojnie od początku. Goryczka w zależności, jak lubisz, ale przynajmniej z 40-50IBU by się przydało.

Na aromat możesz dać całkowicie po wyłączeniu palnika albo nawet na hopstand zamiast na 2 minuty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.