Skocz do zawartości

Browar Orixa


Orix

Rekomendowane odpowiedzi

Idąc przykladem innych piwowarów i Ja postanowilem prowadzić zapiski dotyczące moich poczynań w tym temacie. Co prawda na razie nie jest tego dużo, ale wszystko w swoim czasie.

 

 

Jak napisałem w innym wątku, pierwsze piwo na ktore się zdecydowałem to Kolsch, użyłem metody zacierania.

 

WARKA 1. Zestaw CP 06.06.2010

 

Słód pilzneński - 3,2 kg

Słód pszeniczny - 0,8 kg

Chmiel lubelski - 50g, 3,8% Alfa kwas

Drożdże Safbref - S-33

 

Zacieranie

63°C -61°C - 60 min

73°C - 71°C - 10 min

 

Podgrzanie - 78°C Filtracja

Wysładzanie 4l+4l+5l

 

Chmielenie

 

0 min - 40g lubelski

40 min - 10g lubelski

45 min - 5g irlandzki

 

Drożdże zadane w temp. 16°C

7 dni fermentacji burzliwej

7 dni fermentacji cichej

 

ROZLANE 20.06.2010

 

Do refermentacji dodano 93g glukozy (rozpuszczone w 200ml wody) na 17 litrów.

OG 11,5°Blg

FG 4°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 2.

 

Jestem w trakcie zacierania warki numer dwa - Irish Red Ale 12°Blg z zestawu CP.

 

Słód pilzneński - 1.7kg

Słód monachijski - 2.2kg

Słod karmelowy jasny - 0.15kg

Słód karmelowy ciemny - 0.15kg

Chmiel lubelski - 20g, 3.8% alfa kwas

Chmiel marynka - 20g, 8.3%

Safale S-04

 

Zacieranie

 

65°C -63°C - 25 min

 

73°C - 71°C - 45 min

 

78 °C i filtracja

 

Wysładzanie 4L + 4L + 6L + 2L

 

Wyszło 25 L 10,5°Blg

 

Gotowanie 60 min

 

0 min zadane 20 g Marynki 8,3%

50 min zadane 10g Lubelski 3,8%

50 min zadana 10g mech irlandzki.

 

Finalnie wyszło 21 L 12,5°Blg

Edytowane przez Orix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Pora uzupełnić zapiski i tak 27-07-2010

 

Warka 3 Stout 12°Blg z zestawu HB

 

Słód Pale Ale 4 kg

Słód Karmelowy Ciemny 0,2 kg

Słód Palony 0,2 kg

Płatki Jęczmienne Błyskawiczne 0,4 kg

 

Chmiel Lubelski 30 g

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie

 

Zasyp do 14 l ? 70°C

65°C ? 30 min

72°C ? miało być 30 min ale musiałem wyskoczyć na chwile z domu i przerwa się przedłużyła do 120 min

78°C ? dodanie słodu palonego

 

 

Gotowanie 60 min

 

0 min- 15 g Lubelski

50 min ? 15 g Lubelski

 

Do fermentacji poszło 22 litry 12 °Blg

 

Piwo po fermentacji burzliwej i cichej zeszło do 3 °Blg

Rozlane do butelek z 178 gramami suchego extraktu słodowego.

 

 

 

21-08-2010

 

Warka 4 Brown Ale 10,5 °Blg zestaw HB

 

Słód Pilzneński 3,8 kg

Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 0,1 kg

 

Chmiel aromatyczny Perle 30 g

Drożdże S-04

 

Zacieranie

 

Zasyp do 14 litrów 70 °C

65°C ? 40 min

70°C ? 30 min

Podgrzanie do 78°C i filtracja

 

Gotowanie 60 minut

 

0 min ? 15 g Perle

50 min ? 15 g Perle i 10 g Mech Irlandzki

 

Do fermentacji poszło 22 litry 11°Blg

 

Piwo miało fermentować w temperaturze około 19 °C ale popsuła mi się lodówka i temperatur skoczyła do 22°C Ciekawe co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.