Jump to content
Sign in to follow this  
Orix

Browar Orixa

Recommended Posts

Idąc przykladem innych piwowarów i Ja postanowilem prowadzić zapiski dotyczące moich poczynań w tym temacie. Co prawda na razie nie jest tego dużo, ale wszystko w swoim czasie.

 

 

Jak napisałem w innym wątku, pierwsze piwo na ktore się zdecydowałem to Kolsch, użyłem metody zacierania.

 

WARKA 1. Zestaw CP 06.06.2010

 

Słód pilzneński - 3,2 kg

Słód pszeniczny - 0,8 kg

Chmiel lubelski - 50g, 3,8% Alfa kwas

Drożdże Safbref - S-33

 

Zacieranie

63°C -61°C - 60 min

73°C - 71°C - 10 min

 

Podgrzanie - 78°C Filtracja

Wysładzanie 4l+4l+5l

 

Chmielenie

 

0 min - 40g lubelski

40 min - 10g lubelski

45 min - 5g irlandzki

 

Drożdże zadane w temp. 16°C

7 dni fermentacji burzliwej

7 dni fermentacji cichej

 

ROZLANE 20.06.2010

 

Do refermentacji dodano 93g glukozy (rozpuszczone w 200ml wody) na 17 litrów.

OG 11,5°Blg

FG 4°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 2.

 

Jestem w trakcie zacierania warki numer dwa - Irish Red Ale 12°Blg z zestawu CP.

 

Słód pilzneński - 1.7kg

Słód monachijski - 2.2kg

Słod karmelowy jasny - 0.15kg

Słód karmelowy ciemny - 0.15kg

Chmiel lubelski - 20g, 3.8% alfa kwas

Chmiel marynka - 20g, 8.3%

Safale S-04

 

Zacieranie

 

65°C -63°C - 25 min

 

73°C - 71°C - 45 min

 

78 °C i filtracja

 

Wysładzanie 4L + 4L + 6L + 2L

 

Wyszło 25 L 10,5°Blg

 

Gotowanie 60 min

 

0 min zadane 20 g Marynki 8,3%

50 min zadane 10g Lubelski 3,8%

50 min zadana 10g mech irlandzki.

 

Finalnie wyszło 21 L 12,5°Blg

Edited by Orix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Operacja zakończona o 3 nad ranem wyszło 21 litrów 12,5°Blg. Drożdże zadane, pozostało czekać na wyniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 IRA zabutelkowana, wyszło 39 butelek 0,5 l i 1 butelka 0,33 l

 

Zadano 125 g glukozy na 19,5 l

 

Po cichej zeszła do 3 °Blg

Edited by Orix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pora uzupełnić zapiski i tak 27-07-2010

 

Warka 3 Stout 12°Blg z zestawu HB

 

Słód Pale Ale 4 kg

Słód Karmelowy Ciemny 0,2 kg

Słód Palony 0,2 kg

Płatki Jęczmienne Błyskawiczne 0,4 kg

 

Chmiel Lubelski 30 g

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie

 

Zasyp do 14 l ? 70°C

65°C ? 30 min

72°C ? miało być 30 min ale musiałem wyskoczyć na chwile z domu i przerwa się przedłużyła do 120 min

78°C ? dodanie słodu palonego

 

 

Gotowanie 60 min

 

0 min- 15 g Lubelski

50 min ? 15 g Lubelski

 

Do fermentacji poszło 22 litry 12 °Blg

 

Piwo po fermentacji burzliwej i cichej zeszło do 3 °Blg

Rozlane do butelek z 178 gramami suchego extraktu słodowego.

 

 

 

21-08-2010

 

Warka 4 Brown Ale 10,5 °Blg zestaw HB

 

Słód Pilzneński 3,8 kg

Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 0,1 kg

 

Chmiel aromatyczny Perle 30 g

Drożdże S-04

 

Zacieranie

 

Zasyp do 14 litrów 70 °C

65°C ? 40 min

70°C ? 30 min

Podgrzanie do 78°C i filtracja

 

Gotowanie 60 minut

 

0 min ? 15 g Perle

50 min ? 15 g Perle i 10 g Mech Irlandzki

 

Do fermentacji poszło 22 litry 11°Blg

 

Piwo miało fermentować w temperaturze około 19 °C ale popsuła mi się lodówka i temperatur skoczyła do 22°C Ciekawe co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.