Jump to content

Browary Domowe "Ceglarska"


tortoise
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

pora zacząć dokumentację. Pierwsze dwa piwa (początek 2019) były z brewkitu, później zacząłem bawić się w poważniejsze domowe piwowarstwo. Tutaj będę pisał o warzeniu i jego efektach, naukach i planach na przyszłość :)

 

2019 (85 litrów):

#1 Hefeweizen no.1

#2 APA urodzinowa

#3 Śliwczan

#4 i #5 Grape Ape i Grape Plum Ale

#6 X-mas Ale

#7 APA no.1 

 

2020 (192 litry):

#8 PA Pale Ale

#9 PAM Pale Ale Miętowy

#10 Hefeweizen no.2

#11 Roggenbier

#12 NEIPA

#13 Hefeweizen no.3

#14, #15 APA no.2 - dwie wersje

#16 X-Mas Ale no.2

#17 Miodowe

#18 Chocolate Milk Stout

 

2021 (160 litrów) :

#19 Śliwka suszono-wędzona (Sekpruno)

#20, #21 APA no. 2 - podejście 2 (Cassiopeia & Centaurus)

#22, 23 Hefeweizen & Berliner Weisse (Leonis Minoris & Coma Berenices)

#24 Hefeweizen (Leonis Minoris)

#25 New Zealand IPA (Crux)

#26 Roggenbier (Equuleus)

#27 Imperial IPA (Draco)

 

Fermentują:

Session IPA

 

Dojrzewają w butelkach:

 

Najbliższe plany:

Miodowe

Świąteczne

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#1 Hefeweizen no.1

 

Zasyp 4.3kg:

2.5 kg pszeniczny jasny

1.6 kg pilzneński

0.2 kg Carahell

 

Chmiel:

30 g Spalt Select (DE)

 

Drożdże:

Safbrew WB-06

 

Zacieranie - 15 litrów:

45 C - 10'

53 C - 15'

63 C - 30'

72 C - do negatywnej próby jodowej

76 C - 1'

 

Wysładzanie: do 21 litrów, 11.5 BLG

 

Warzenie - 80':

Chmiel:

10 g na 70',

10 g na 30',

10 gna 5'

 

Do fermentacji: 19.5 litrów, 12 BLG

 

Temperatura fermentacji:

Nie znajduję oryginalnych notatek, ale cały czas ok. 21 C otoczenia.

 

Data warzenia: 29.06.2019

Butelkowanie: 10.07.2019

 

Wrażenia:

Piwo bardzo smaczne, bardzo fajnie wyczuwalne smaki weizena. 

Jedno z ulubionych piw mojej narzeczonej - warka do powtórzenia w całości dla Niej :)

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#2 APA Urodzinowa

 

Zasyp 5 kg:

3.0 kg pale ale

1.0 kg pilzneński

0.5 kg pszeniczny

0.5 kg płatki owsiane

 

Chmiel:

50 g mosaic (USA)

50 g CITRA (USA)

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie - 15 litrów:

45 C - 10' (jedynie pszeniczny)

63 C - 20'

68 C - 20'

72 C - do negatywnej próby jodowej

76 C - 1'

 

Wysładzanie: do 21 litrów, 13 BLG

 

Warzenie - 80':

Chmiel:

Citra 25g na 65',

Mosaic 25g na 20',

 

Do fermentacji: 19 litrów, 14 BLG

 

Fermentacja:

Nie znajduję oryginalnych notatek, ale temperatura otoczenia cały czas ok. 25 C (zbyt wysoka)

Chmielenie:

Citra 25g na 3 dni cichej

Mosaic 25g na 2 dni cichej

 

Data warzenia: 13.07.2019

Butelkowanie: 01.08.2019

 

Wrażenia:

Było to piwo urodzinowe dla taty, dlatego nie celowałem w zbyt dużą goryczkę. Piwo bardzo dobrze pijalne, jednak zbyt wysoka temperatura fermentacji zostawiła swoje piętno. Do powtórzenia w odpowiednich warunkach.

Link to comment
Share on other sites

#3 Śliwczan

 

Zasyp 1.15 kg:

1.0 kg pilzneński

0.15 kg płatki owsiane

 

Chmiel:

25 g mosaic (USA)

 

Dodatki:

1.5 kg śliwek wypestkowanych

100 g cukru

 

Drożdże:

dzikie ze śliwek

 

Zacieranie:

Słody zalane wodą 76 C, zostawione na ok. 10h.

 

Wysładzanie: 2 litry wody.

 

Warzenie - 70':

Mosaic 25g na 20'

 

Do fermentacji: 7 litrów, 11 BLG + cukry z owoców

 

Data warzenia: 26.08.2019

Butelkowanie: 09.09.2019

 

Wrażenia:

Piwo kwaśne (octowe). Po spróbowaniu 3 butelek poszło w kanał.

Link to comment
Share on other sites

#4 Grape Ale

#5 "Grappy Plum Ale" 

 

Dwa piwa robione za jednym zamachem.

 

Zasyp 3.0 kg:

2.5 kg pilzneński

0.5 kg płatki owsiane

 

Chmiel:

50 g mosaic (USA)

 

Dodatki:

Do pierwszego: 1.5 kg ciemnego domowego winogronu, rozdrobnione

Do drugiego: 1 kg ciemnego domowego winogronu + 1 kg domowych śliwek, rozdrobnione i wypestkowane

 

Drożdże:

dzikie z owoców

 

Zacieranie:

Słody zalane wodą 76 C, zostawione na ok. 10h.

 

Wysładzanie: do 11 BLG

 

Warzenie - 70':

Mosaic 50g na 20'

 

Do fermentacji: 10 BLG + cukry z owoców

Pierwsze owoce zalane 40% brzeczki.

Drugie owoce zalane 60% brzeczki.

 

Data warzenia: 02.09.2019

Butelkowanie: 19.09.2019

 

Wrażenia:

Piwa kwaśne (naturalnie), w odróżnieniu od samego śliwkowego nie ma wyczuwalnej infekcji. Można dodać czegoś do podniesienia słodyczy, bo jak na piwo wakacyjne, to jednak zbyt kwaśne.

Link to comment
Share on other sites

#6 X-mas Ale

 

Zasyp 7.56 kg:

2.0 kg pilzneński

4.0 kg monachijski

0.8 kg kasza jęczmienna (skleikowana)

0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne

0.2 kg caramunich II

0.16 kg palony jęczmień

 

Chmiel:

50 g extra styruan dana (SLO)

 

Dodatki:

korzeń imbiru - 20g

goździki - 10 sztuk

gałka muszkatałowa - 4g

ziele angielskie - 8 sztuk

laska cynamonu - 6g

skórka z 2 cytryn

skórka z 2 pomarańczy

suszone daktyle - 400 g

suszone figi bez pestek - 400 g

mech irlandzki - 4g

przyprawa do piernika - 80 g

 

Drożdże:

Jedna paczka T-58

 

Zacieranie - 15 litrów:

68 C - 60'

78 C - 1'

 

Wysładzanie: 2x6 litrów, 78 C

 

Warzenie - 80':

Chmiel na 60'

daktyle, figi, mech na 15'

przyprawy, skórki na 10'

 

Do fermentacji: 22 litry, 18 BLG

 

Fermentacja:

Przyprawa korzenna i goździki na 12 dni cichej. Zeszło do 7.5 BLG.

 

Data warzenia: 12.10.2019

Butelkowanie: 04.11.2019

 

Wrażenia:

Przez pomyłkę zadałem tylko jedną paczkę drożdży, przez co odfermentowało mniej niż bym chciał. Być może warto było potrzymać jeszcze kilka dni.

Po 2 tygodniach od zabutelkowania - piwo smaczne, dość słodkie i chmielowe.

Do miesiącu - ładny aromat, fatalny smak.

Po 1.5 miesiąca - bardzo ładny aromat korzenny, smak się klaruje i polesza

Po 2 miesiącach - ukształtowane i aromat, i smak. W smaku mocno wytrawne.

 

Porównanie ze Świątecznym z Kormorana: aromat niemal identyczny, Kormoran słodszy w smaku.

Link to comment
Share on other sites

#7 APA no.1

 

Zasyp 3.5 kg:

1.5 kg pilzneński

2.0 kg pale ale

 

Chmiel:

30 g horizon

30 g chinook

25 g mosaic

25 g citra

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie - 16 litrów:

67 C - 60'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 80':

Chmiel na 60'

15 g horizon na 60'

15 g horizon na 20'

30 g chinook na whirlpool

 

Do fermentacji: 14 litrów, 13 BLG

 

Fermentacja:

25 g mosaic na 4 dni

25 g citra na 4 dni

Zeszło do 3 BLG.

Coldcrash przed butelkowaniem.

 

Data warzenia: 23.11.2019

Butelkowanie: 16.12.2019

 

Wrażenia:

Piwo świetnie wpasowuje się w moje gusta. W zapachu czuć trochę więcej cytrusów niż chmielu. W smaku czuć dość wyraźną goryczkę zasłoniętą przez aromaty cytrusowe. Do tej pory moja najlepsza warka.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#8 PA Pale Ale


Zasyp 4.0 kg:

3.8 kg pale ale

0.2 kg carahell

 

Chmiel:

30 g pioneer

30 g epic

 

Drożdże:

S-04 - 1 paczka

 

Zacieranie - 13 litrów:

65 C - 10'

68 C - 50'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 60':

20 g pioneer na 60'

20 g epic na 15'

10 g epic na 5'

10 g pioneer na 5'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 12.5 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura cały czas 19-20 C

Końcowe = 5 BLG

Coldcrash przed butelkowaniem.

 

Refermentacja:

100 g cukru w ok. 500 ml wody => ok. 2,7g cukru na butelkę

Celowane nagazowanie 2.0

 

Data warzenia: 01.02.2020

Butelkowanie: 25.02.2020

 

Wrażenia:

Po tygodniu w butelce: piwo bezpłciowe, słabe nagazowanie, mocno słodowy smak.

Po dwóch tygodniach: nadal słodowe, ale trochę lepiej nagazowane. Delikatnie czuć chmiel.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#9 PAM Pale Ale Miętowy


Zasyp 4.0 kg:

3.0 kg pale ale

1.0 kg monachijski

 

Chmiel i dodatki:

30 g crystal

4 torebki herbaty miętowej biofix

 

Drożdże:

T-58 - 1 paczka

 

Zacieranie - 14 litrów:

67 C - 60'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 70':

10 g crystal na 60'

10 g crystal na 20'

herbata miętowa na 10'

10 g crystal na 5'

 

Do fermentacji: 13 litrów, 13 BLG

 

Fermentacja:

Przez nieuwagę nie wyłowiłem jednej torebki herbaty, więc była ona w fermentorze przez całą fermentację.

Temperatura: 19 dni w 19-20 C; 3 dni w 23 C

Końcowe = 5 BLG

Coldcrash przed butelkowaniem.

 

Refermentacja:

Celowane nagazowanie 2.0

 

Data warzenia: 06.02.2020

Butelkowanie: 28.02.2020

 

Wrażenia:

Po tygodniu w butelce:

- zimne -> mięta wyczuwalna lekko w aromacie, zostawia fajny, rześki posmak. Bardzo dobre.

- Po ogrzaniu coraz bardziej wyczuwalna mięta (i w zapachu, i w smaku). Nadal bardzo ciekawe.

Po dwóch tygodniach w butelce: mięta mocniej wyczuwalna w smaku. 

 

Wydaje mi się to bardzo ciekawą opcją do letniego grilla. Piwo niezbyt mocne, lekkie i rześkie.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#10 Hefeweizen no.2


Zasyp 4.3 kg:

2.5 kg pszeniczny

1.6 kg pilzneński

0.2 kg carahell

 

Chmiel i dodatki:

30 g relax

 

Drożdże:

FM-41 Gwoździe i banany, starter

 

Zacieranie - 15 litrów:

45 C - 12'

53 C - 15'

63 C - 30'

72 C - 20'

76 C - 2'

 

Warzenie - 80':

10 g relax na 70'

10 g relax na 30'

10 g relax na 5'

 

Do fermentacji: 19 litrów, 12 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 3 dni 18 C, 1 dzień podniesienie do 20 C, 1 dzień do 22 C, 5 dni do 22-23 C

Krótki CC

Końcowe = 4 BLG

 

Refermentacja:

126 g cukru, 880 ml wody

 

Data warzenia: 29.02.2020

Butelkowanie: 16.03.2020

 

Wrażenia:

Po tygodniu w butelce było zbyt słodowe. Później się uleżało i smakuje bardzo dobrze.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#11 Roggenbier


Zasyp 5.1 kg:

3.0 kg żytni

1.25 kg pilzneński

1.25 kg monachijski II

0.5 kg caramunich II

0.1 kg łuska ryżowa

 

Chmiel i dodatki:

30 g hallertauer mittelfueh, 4.4% AA

 

Drożdże:

FM-41 Gwoździe i banany, 300 ml gęstwy po #10 Hefeweizen

 

Zacieranie - 20 litrów:

44 C - 20' (sam żytni)

66 C - 45'

72 C - 30'

78 C - 5'

 

Warzenie - 80':

10 g hallertauer mittelfueh na 60'

10 g hallertauer mittelfueh na 20'

 

Do fermentacji: 19 litrów, 16 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 2 dni 15 C, 7 dni swobodny wzrost do 20 C, 30 dni 21 C

Końcowe = 6 BLG

 

Refermentacja:

136 g cukru, 880 ml wody (celowane 2.7)

 

Data warzenia: 21.03.2020

Butelkowanie: 01.05.2020

 

Wrażenia:

Wysładzanie zdecydowanie nie należało do przyjemności.

Po otwarciu fermentora przy rozlewie okazało się, że prawdopodobnie wdarła się infekcja. Smak i zapach były w normie, więc piwo poszło w butelki.

 

Pierwsza butelka próbowana tydzień po butelkowaniu, jeszcze potrzebowało leżenia. Niestety kolejne próby potwierdziły moje obawy, że prawdopodobnie wdarła się infekcja. Piwo źle się pije i nie potrafiłem dopić żadnej butelki. Nie wylewam, co jakiś czas będę wracał, ciągle mam nadzieję.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#12 New England IPA


Zasyp 5.75 kg:

5 kg Pale Ale

0.25 kg karmelowy 30

0.5 kg pszeniczny

 

Chmiel i dodatki:

50 g Mosaic

50 g Amarillo

100 g Citra

 

Drożdże:

FM-52 Amerykański Sen (starter)

 

Zacieranie infuzyjne - 15 litrów:

68>65 C - 60'

72C - 20'

bez mash out

 

Warzenie - 70':

20 g Mosaic na 20'

50 g Amarillo na hop-stand 45'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG

 

Fermentacja:

30 g Mosaic - 3 dni

100 g Citra  - 3 dni

Zeszło do 4.5 BLG

 

6 dni 15.5-16 C

4 dni 16.5-17.5 C

później swobodny wzrost do 22C

 

Refermentacja:

103 g cukru białego, celowane nagazowanie 2.2

3.5 g kwasu askorbinowego

 

Data warzenia: 06.06.2020

Butelkowanie: 29.06.2020

 

Wrażenia:

REWELACYJNE PIWO! Bardzo fajny chmiel, goryczka umiarkowana, skupienie na aromacie. Właśnie czegoś takiego potrzebowałem! :) 

 

Z ocen degustatorów:

Świetne piwko, bardzo aromatyczne, goryczka wyraźna, ale nie za mocna. Aromat oceniam na 8, mimo że zapachy są bardzo wyczuwalne i atrakcyjne, dlatego że lubię sobie przyćpać dobrym chmielem i widzę tu jeszcze miejsce dla jakiejś double, triple wersji.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#13 Hefeweizen no.3

 

Kolejne, lekko zmienione podejście do pszeniczniaka dla mej lubej.


Zasyp 4.3 kg:

2.5 kg pszeniczny

1.8 kg pilzneński

 

Chmiel i dodatki:

30 g halertauer tradition (4.6%)

 

Drożdże:

WB-06, 1 paczka

 

Zacieranie:

45 C - 12' pszeniczny w 3.5l wody

Dosypać resztę + 4l wrzątku

53 C - 15' + wrzątek

63 C - 45' + wrzątek

72 C - 20'

 

Warzenie - 80':

10 g halertauer traditionna 70'

10 g halertauer traditionna 30'

10 g halertauer traditionna 5'

 

Do fermentacji: 23 litry, 12 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 5 dni 15.5-17C, potem swobodny wzrost do temp. otoczenia (maks. 23 C) 

Końcowe = 4 BLG

 

Refermentacja:

150g cukru, celowane nagazowanie 2.8V

 

Data warzenia: 14.07.2020

Butelkowanie: 05.08.2020

 

Wrażenia:

Moje trzeci podejście do pszeniczniaka. Po wypiciu trzech butelek wydaje mi się, że najlepsze. Ładna, słomkowa barwa, elegancka piana i bardzo dobry smak.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#14, #15 APA no. 2


Zasyp 5.75 kg:

5 kg Pale Ale

0.25 kg karmelowy 30

0.5 kg pszeniczny

 

Chmiel i dodatki:

20 g Mosaic

50 g Amarillo

 

Drożdże:

FM-52 Amerykański Sen - gęstwa z warki #12

 

Zacieranie infuzyjne - 15 litrów:

68>65 C - 60'

72C - 30'

 

Warzenie - 70':

20 g Mosaic na 20'

30 g Amarillo na hop-stand 45'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG

 

Fermentacja:

6 dni 16-17 C

później swobodny wzrost do 22C

Zeszło do 3 BLG

 

Po 17 dniach podzielone na dwa wiadra po 9 litrów. Po dwóch dniach dodane chmiele na trzy dni:

Do pierwszego: 15g Mosaic, 50g Cascade

Do drugiego: 15g Mosaic, 50g Centennial

 

Refermentacja:

Do pierwszego: 60g cukru, 2g kwasu askorbinowego

Do drugiego: 55g cukru, 2g kwasu askorbinowego

Celowane nagazowanie 2.2.

 

Data warzenia: 21.07.2020

Butelkowanie: 11.08.2020

 

Wrażenia:

Obie warki do wylania. Wypiłem po 1 butelce, kolejne napocząłem i wylałem. Smak trawy i błota, prawdopodobnie spowodowany chmielem.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#16 X-Mas Ale no2

 

Drugie podejście do świątecznego, tym razem na podstawie przepisu Undeath.


Zasyp 5.8 kg:

3 kg Pale Ale

2 kg pilzneński

0.25 kg karmelowy ciemny

66 g barwiący

0,381 kg pszeniczny palony

0,103 kg jęczmień prażony

 

Chmiel i dodatki:

30 g marynka

30 g sybilla

30 g skórka pomarańczy + cytryny

1 kg miód lipowy

po 1 łyżeczce: gałka muszkatałowa, imbir, kardamon

1,5 łyżeczki cynamonu

12 goździków

 

Drożdże:

US-05 - 2 paczki

 

Zacieranie:

Słody PA i pilzneński wsypane do 15 l wody.

68 C  - 90'

Dodanie reszty słodów

74 C - 10'

Mash out

 

Warzenie - 60':

30 g marynka na 60'

15 g sybilla na 30'

15 g sybilla na 15'

miód i skórka na 10'

przyprawy na 5'

 

Do fermentacji: 19 litrów, 18 BLG

 

Drożdże uwodnione w 26 C, dodane do brzeczki o temp 19 C.

 

Fermentacja:

W pudle styropianowym na balkonie. 

5 dni ok 18-19C. Później musiałem wyjechać na 3 dni, po powrocie spadło do ok. 12 C (akurat zepsuła się pogoda).

Od 8. dnia w temp. otoczenia 20 C.

Cukier spadł do 5.5 BLG

 

Refermentacja:

116g cukru

 

Data warzenia: 24.10.2020

Butelkowanie: 21.11.2020

 

Wrażenia:

Piwo bardzo dobre, choć jest jeszcze ogromne pole do eksperymentów. Wydaje mi się, że warto na koniec fermentacji podnieść temperaturę do 22C+.

 

Z ocen degustatorów:

Można poeksperymentować z goździkami i większą ilością skórki pomarańczowej dla bardziej cytrusowego aromatu. Leje się pięknie, jak olej😀

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#17 Miodowe


Zasyp 2.8 kg:

1,5 kg pilzneński

0,7 kg caramunich I

0,4 kg abbey

0,2 kg płatki owsiane

0,3 kg łuska ryżowa

 

Chmiel i dodatki:

20 g challenger

30 g fuggles

2 kg miód gryczany

 

Drożdże:

S-04 - 1 paczka

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 14 l wody.

62 C - 5'

72 C - 70'

Mash out

 

Warzenie - 60':

20 g challenger na 60'

15  g fuggles na 10'

15 g fuggles na 5'

miód na 5'

 

Do fermentacji: 21 litrów, 14 BLG

 

Drożdże uwodnione w 26 C, dodane do brzeczki o temp 19 C.

 

Fermentacja:

W pudle styropianowym na balkonie. 

4 dni ok 18-19C. Później musiałem wyjechać na 3 dni, po powrocie spadło do ok. 12 C (akurat zepsuła się pogoda).

Od 8. dnia w temp. otoczenia 20 C.

 

Wyszło 20,5 l 3 BLG, po zebraniu drożdży ok. 19 l.

 

Refermentacja:

116g cukru, co daje ok. 2.97g na 0,5l (wg kalkulatora nagazowanie 2.3)

267g ksylitolu, co daje 6.84g na 0,5l

 

Ze względu na dużą ilość cukrów do syropu użyłem ok. 1.3l wody, żeby rozrzedzić i ułatwić wymieszanie z piwem.

 

Data warzenia: 25.10.2020

Butelkowanie: 19.11.2020

 

Wrażenia:

Po pierwszych trzech butelkach wypitych 2-4 tygodnie po rozlewie, byłem bardzo rozczarowany. Następne wypite na początku roku i cieplejsze (w temperaturze pokojowej) naprawdę zmieniło moje zdanie o tym piwie o 180 stopni. Nieskromnie uznam, że to jedno z najlepszych miodowych (wliczając jedynie sklepowe), jakie piłem.

 

Z ocen degustatorow:

Wbrew sugestiom naczelnego piwowara piwo okazało się być wyśmienite. Nie za słodkie, ale z wyczuwalnymi nutami miodu. Cieszyło się wielkim powodzeniem u mojej małżonki. Pozdrawiam!

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#18 Chocolate Milk Stout


Zasyp 4.3 kg:

2,7 kg pale ale

1,0 kg monachijski II

0,25 kg czekoladowy

0,25 kg pale chocolate

0,1 kg carafa special III

 

Chmiel i dodatki:

30 g magnum

500 g laktozy

100 g ziarno kakao

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa z #16 X-Mas Ale

 

Zacieranie:

Słody (bez carafy) wsypane do 15 l wody.

68 C - 2h

78 C - 5'

 

Warzenie - 60':

20 g magnum na 60'

10 g magnum na 30'

laktoza na 5'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 15 BLG

 

Drożdże dodane do brzeczki o temp 13 C.

 

Fermentacja:

W pudle styropianowym na balkonie. 

1 dzień - 14C ->15 C

2 dni - 15-16 C

4. dzień - 14-15 C <- moje zaniedbanie. Wieczorem przeniesienie do cieplejszego na spokojne ocieplenie.

do 9. dnia - 18.3 C

Na 2 dni ogrzanie do 22 C

Później 18 C

11. dnia dodane kakao

 

Wyszło 19l, 7 BLG.

 

Refermentacja:

91g cukru, co daje 4.8g/litr

 

Data warzenia: 21.11.2020

Butelkowanie: 17.12.2020

 

Wrażenia:

Piwo bardzo smaczne i dobrze pijalne, jednak zbyt długie zacieranie słodów palonych spowodowało, że czekolada jest przykrywa aromatami kawowymi. To wynik zagapienia i wizyty Bona, a nie zamierzone działanie. Tak czy owak, jestem zadowolony.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#19 Śliwka suszono-wędzona (Sekpruno)


Zasyp 4.3 kg:

3,5 kg pilzneński

0,3 kg caramunich I

45 g barwiący

 

Chmiel i dodatki:

50 g hallertauer tradition

800 g śliwki suszone

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 15 l wody.

62 C - 30'

66 C - 30'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 70':

50 g chmiel na 20'

śliwki na 10'

 

Do fermentacji: 18 litrów, 12 BLG

 

Drożdże dodane do brzeczki o temp 18 C.

 

Fermentacja:

Schłodzone do 14 C i przestawione do piwnicy.

3 dni - swobodny wzrost do 18 C

5 dni - 18 C

2 dni - podniesienie do 20 C

3 dni - 22 C

Cold crash

 

Po 14 dniach spadło do 4 BLD. Przelanie do dwóch wiader na cichą:

- jedno wiadro bez dodatków

- drugie wiadro: 250 g śliwek suszonych, 450 g śliwek wędzonych

 

Po 14 dniach cichej butelkowanie.

 

Refermentacja:

- pierwsze wiadro: 40 g cukru

- drugie wiadro: 40 g cukru + ugotowane 200 g śliwek wędzonych

 

Data warzenia: 19.01.2021

Butelkowanie: 15.02.2021

 

Wrażenia:

 

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#20, #21 APA no. 2 - podejście 2 (Cassiopeia & Centaurus)


Zasyp 5.5 kg:

4.4 kg Pale Ale

1.1 kg pilzneński

 

Chmiel i dodatki:

50 g Mosaic

50 g Amarillo

50 g Cascade

50 g Centennial

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa z warki #19

 

Zacieranie - 15 litrów:

67C - 60'

72C - 15'

78C - 2'

 

Warzenie - 70':

20 g Mosaic na 20'

50 g Amarillo na hop-stand 45'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG

 

Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 11.5C.

 

Fermentacja:

Pierwsze 5 dni zostawione od 15.5 do 18 C.

5 dni - 17.5-18C

3 dni - wzrost do 23C

Do 21. dnia postawione w 18C

W 21. dniu przelanie do dwóch wiader - 4BLG.

Chmiel dodany na 2 dni na zimno. 

- 15 g Mosaic + 50 g Cascade

- 15 g Mosaic + 50 g Centennial

 

Refermentacja:

Do obu: 60g cukru, 2g kwasu askorbinowego

Celowane nagazowanie 2.2.

 

Data warzenia: 01.02.2021

Butelkowanie: 25.02.2021

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Posted (edited)

#22, 23 Hefeweizen & Berliner Weisse (Leonis Minoris & Coma Berenices)

 

Tym razem w dwa dni chciałem zrobić dwa piwa na bardzo podobnym zasypie. Zdecydowałem się je połączyć i zrobić wspólne warzenie obu piw.


Zasyp 7.0 kg:

4 kg pszeniczny

3 kg pilzneński

 

Chmiel i dodatki:

HW: 30 g halertauer tradition (4.6%)

BW: 8 g halertauer tradition (4.6%)

 

Drożdże:

HW: WB-06, 1 paczka

BW: US-05

 

Zacieranie:

48 C - 15' pszeniczny w 24l wody

Dosypać resztę

53 C - 15' 

63 C - 45'

72 C - 20'

 

Po wysładzaniu wyszło:

HW: 20 l, 10 BLG

BW: 19 l, 8 BLG

 

Warzenie HW - 6':

10 g halertauer traditionna 70'

10 g halertauer traditionna 30'

10 g halertauer traditionna 5'

 

Zakwaszanie BW:

Probiotyk SANPROBI - 15 kapsułek (nie pamiętam jak długo, ale chyba ok. 36h)

pH 4

 

Warzenie BW - 6':

8 g halertauer tradition na 60'

 

Do fermentacji: 

HW: 19 litrów, 12 BLG

BW: 17 litrów, 9 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 4 dni 15.5-17C, potem swobodny wzrost do temp. otoczenia (maks. 23 C) 

Końcowe HW = 2.5 BLG

Końcowe BW = 2.5 BLG

 

Refermentacja:

HW: 150g cukru, celowane nagazowanie 2.8V

BW: 140g cukru, celowane nagazowanie 2.8V

 

Data warzenia: 17.04.2021

Butelkowanie: 07.05.2021

 

Wrażenia:

Pierwsze podejście do kwasu uważam za bardzo udane. Nie jestem wielkim fanem takich piw, ale efekt pozytywnie mnie zaskoczył.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#24 Hefeweizen (Leonis Minoris)

 

Stały punkt obowiązkowy w domowym barku.


Zasyp 4.3 kg:

2.5 kg pszeniczny

1.8 kg pilzneński

 

Chmiel i dodatki:

30 g halertauer tradition (4.6%)

 

Drożdże:

FM-41, starter 1 litr, dodane do brzeczki 16C

 

Zacieranie:

45 C - 12' pszeniczny w 15l wody

Dosypać resztę

53 C - 15'

63 C - 45'

72 C - 20'

 

Warzenie - 70':

10 g halertauer tradition na 70'

10 g halertauer tradition na 30'

10 g halertauer tradition na 5'

 

Do fermentacji: 23 litry, 12 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 5 dni w 16-17C, 3 dni w 19-20C, 11 dni temperatura otoczenia (do 23C)

Końcowe = 3 BLG

 

Refermentacja:

150g cukru, celowane nagazowanie 2.8V

 

Data warzenia: 07.07.2021

Butelkowanie: 26.07.2021

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

#25 Single Hopped New Zealand IPA (Crux)


Zasyp 5.5 kg:

4.4 kg Pale Ale

1.1 kg pilzneński

 

Chmiel i dodatki:

200 g Nelson Sauvin

 

Drożdże:

US-05, 1.5 paczki, uwodnione i zadane do brzeczki 15C

 

Zacieranie 15 litrów:

68C - 60'

72C - 15'

78C - 2'

 

Przez nieuwagę zamiast zakręcić kranik przy filtracji, odkręciłem go i wyszedłem na kilka minut. Z tego powodu otrzymałem 29 litrów brzeczki, którą podzieliłem na dwie części: 22 litry poszły zgodnie z planem, pozostałe zrobiłem z chmielem challenger. Drugiego przypadku nie opisuję.

 

Warzenie - 90':

20 g NS na 20'

50 g NS na hop-stand 30'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 12 BLG

 

Fermentacja:

130 g NS - 3 dni

Zeszło do 4 BLG

 

2 dni 16 C

1 dzień 17C

3 dni 18.5C

Później temperatura otoczenia (do 23C).

Po 14 dniach przelanie na cichą i zebranie gęstwy. Na cichej 8 dni.

 

Refermentacja:

110 g cukru białego

3.5 g kwasu askorbinowego

 

Data warzenia: 16.07.2021

Butelkowanie: 07.08.2021

 

Z ocen degustatorów:

Straaaasznie się pieni (jakbyś chciał świadomie uzyskać taką pianę, to pewnie by się nie dało :-D), ale jest rewelacyjne. Zapach tysiąca chmieli, świetna goryczka. Wygląd mega apetyczny, taki mętny, w ogóle nie klarowny, jak treściwa piwna zupa. Najlepsze jakie piłem z BDC! Na jednej półce z browarem trzech kumpli (Tohunga itd.). Gratulacje!

 

Mmm, właśnie piję NZ, jest mega! Pieni się jak porąbane, ale smak i zapach zniewala. Bomba! Sztos!!

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.