Jump to content
Sign in to follow this  
tortoise

Browary Domowe "Ceglarska"

Recommended Posts

Cześć,

 

pora zacząć dokumentację. Pierwsze dwa piwa (początek 2019) były z brewkitu, później zacząłem bawić się w poważniejsze domowe piwowarstwo. Tutaj będę pisał o warzeniu i jego efektach, naukach i planach na przyszłość :)

 

Uwarzone piwa:

#1 Hefeweizen

#2 APA urodzinowa

#3 Śliwczan

#4 i #5 Grape Ape i Grape Plum Ale

#6 X-mas Ale

#7 APA

#8 PA Pale Ale

#9 PAM Pale Ale Miętowy

#10 Hefeweizen

#11 Roggenbier

#12 NEIPA

 

Fermentują:

 

Dojrzewają w butelkach:

NEIPA

 

 

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 Hefeweizen

 

Zasyp 4.3kg:

2.5 kg pszeniczny jasny

1.6 kg pilzneński

0.2 kg Carahell

 

Chmiel:

30 g Spalt Select (DE)

 

Drożdże:

Safbrew WB-06

 

Zacieranie - 15 litrów:

45 C - 10'

53 C - 15'

63 C - 30'

72 C - do negatywnej próby jodowej

76 C - 1'

 

Wysładzanie: do 21 litrów, 11.5 BLG

 

Warzenie - 80':

Chmiel:

10 g na 70',

10 g na 30',

10 gna 5'

 

Do fermentacji: 19.5 litrów, 12 BLG

 

Temperatura fermentacji:

Nie znajduję oryginalnych notatek, ale cały czas ok. 21 C otoczenia.

 

Data warzenia: 29.06.2019

Butelkowanie: 10.07.2019

 

Wrażenia:

Piwo bardzo smaczne, bardzo fajnie wyczuwalne smaki weizena. 

Jedno z ulubionych piw mojej narzeczonej - warka do powtórzenia w całości dla Niej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 APA Urodzinowa

 

Zasyp 5 kg:

3.0 kg pale ale

1.0 kg pilzneński

0.5 kg pszeniczny

0.5 kg płatki owsiane

 

Chmiel:

50 g mosaic (USA)

50 g CITRA (USA)

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie - 15 litrów:

45 C - 10' (jedynie pszeniczny)

63 C - 20'

68 C - 20'

72 C - do negatywnej próby jodowej

76 C - 1'

 

Wysładzanie: do 21 litrów, 13 BLG

 

Warzenie - 80':

Chmiel:

Citra 25g na 65',

Mosaic 25g na 20',

 

Do fermentacji: 19 litrów, 14 BLG

 

Fermentacja:

Nie znajduję oryginalnych notatek, ale temperatura otoczenia cały czas ok. 25 C (zbyt wysoka)

Chmielenie:

Citra 25g na 3 dni cichej

Mosaic 25g na 2 dni cichej

 

Data warzenia: 13.07.2019

Butelkowanie: 01.08.2019

 

Wrażenia:

Było to piwo urodzinowe dla taty, dlatego nie celowałem w zbyt dużą goryczkę. Piwo bardzo dobrze pijalne, jednak zbyt wysoka temperatura fermentacji zostawiła swoje piętno. Do powtórzenia w odpowiednich warunkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Śliwczan

 

Zasyp 1.15 kg:

1.0 kg pilzneński

0.15 kg płatki owsiane

 

Chmiel:

25 g mosaic (USA)

 

Dodatki:

1.5 kg śliwek wypestkowanych

100 g cukru

 

Drożdże:

dzikie ze śliwek

 

Zacieranie:

Słody zalane wodą 76 C, zostawione na ok. 10h.

 

Wysładzanie: 2 litry wody.

 

Warzenie - 70':

Mosaic 25g na 20'

 

Do fermentacji: 7 litrów, 11 BLG + cukry z owoców

 

Data warzenia: 26.08.2019

Butelkowanie: 09.09.2019

 

Wrażenia:

Piwo kwaśne (octowe). Po spróbowaniu 3 butelek poszło w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Grape Ale

#5 "Grappy Plum Ale" 

 

Dwa piwa robione za jednym zamachem.

 

Zasyp 3.0 kg:

2.5 kg pilzneński

0.5 kg płatki owsiane

 

Chmiel:

50 g mosaic (USA)

 

Dodatki:

Do pierwszego: 1.5 kg ciemnego domowego winogronu, rozdrobnione

Do drugiego: 1 kg ciemnego domowego winogronu + 1 kg domowych śliwek, rozdrobnione i wypestkowane

 

Drożdże:

dzikie z owoców

 

Zacieranie:

Słody zalane wodą 76 C, zostawione na ok. 10h.

 

Wysładzanie: do 11 BLG

 

Warzenie - 70':

Mosaic 50g na 20'

 

Do fermentacji: 10 BLG + cukry z owoców

Pierwsze owoce zalane 40% brzeczki.

Drugie owoce zalane 60% brzeczki.

 

Data warzenia: 02.09.2019

Butelkowanie: 19.09.2019

 

Wrażenia:

Piwa kwaśne (naturalnie), w odróżnieniu od samego śliwkowego nie ma wyczuwalnej infekcji. Można dodać czegoś do podniesienia słodyczy, bo jak na piwo wakacyjne, to jednak zbyt kwaśne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 X-mas Ale

 

Zasyp 7.56 kg:

2.0 kg pilzneński

4.0 kg monachijski

0.8 kg kasza jęczmienna (skleikowana)

0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne

0.2 kg caramunich II

0.16 kg palony jęczmień

 

Chmiel:

50 g extra styruan dana (SLO)

 

Dodatki:

korzeń imbiru - 20g

goździki - 10 sztuk

gałka muszkatałowa - 4g

ziele angielskie - 8 sztuk

laska cynamonu - 6g

skórka z 2 cytryn

skórka z 2 pomarańczy

suszone daktyle - 400 g

suszone figi bez pestek - 400 g

mech irlandzki - 4g

przyprawa do piernika - 80 g

 

Drożdże:

Jedna paczka T-58

 

Zacieranie - 15 litrów:

68 C - 60'

78 C - 1'

 

Wysładzanie: 2x6 litrów, 78 C

 

Warzenie - 80':

Chmiel na 60'

daktyle, figi, mech na 15'

przyprawy, skórki na 10'

 

Do fermentacji: 22 litry, 18 BLG

 

Fermentacja:

Przyprawa korzenna i goździki na 12 dni cichej. Zeszło do 7.5 BLG.

 

Data warzenia: 12.10.2019

Butelkowanie: 04.11.2019

 

Wrażenia:

Przez pomyłkę zadałem tylko jedną paczkę drożdży, przez co odfermentowało mniej niż bym chciał. Być może warto było potrzymać jeszcze kilka dni.

Po 2 tygodniach od zabutelkowania - piwo smaczne, dość słodkie i chmielowe.

Do miesiącu - ładny aromat, fatalny smak.

Po 1.5 miesiąca - bardzo ładny aromat korzenny, smak się klaruje i polesza

Po 2 miesiącach - ukształtowane i aromat, i smak. W smaku mocno wytrawne.

 

Porównanie ze Świątecznym z Kormorana: aromat niemal identyczny, Kormoran słodszy w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 APA

 

Zasyp 3.5 kg:

1.5 kg pilzneński

2.0 kg pale ale

 

Chmiel:

30 g horizon

30 g chinook

25 g mosaic

25 g citra

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie - 16 litrów:

67 C - 60'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 80':

Chmiel na 60'

15 g horizon na 60'

15 g horizon na 20'

30 g chinook na whirlpool

 

Do fermentacji: 14 litrów, 13 BLG

 

Fermentacja:

25 g mosaic na 4 dni

25 g citra na 4 dni

Zeszło do 3 BLG.

Coldcrash przed butelkowaniem.

 

Data warzenia: 23.11.2019

Butelkowanie: 16.12.2019

 

Wrażenia:

Piwo świetnie wpasowuje się w moje gusta. W zapachu czuć trochę więcej cytrusów niż chmielu. W smaku czuć dość wyraźną goryczkę zasłoniętą przez aromaty cytrusowe. Do tej pory moja najlepsza warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

12. lutego 2020 r.

Kupno sterownika STC-1000

Logo browaru zrobione przez Okapi Studio

 

Grzałka elektryczna kupiona, czekam na dostawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od wczoraj mam nowe, firmowe kapsle :) 

Wykonanie: Kapslove

SAVE_20200305_162748.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

#8 PA Pale Ale


Zasyp 4.0 kg:

3.8 kg pale ale

0.2 kg carahell

 

Chmiel:

30 g pioneer

30 g epic

 

Drożdże:

S-04 - 1 paczka

 

Zacieranie - 13 litrów:

65 C - 10'

68 C - 50'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 60':

20 g pioneer na 60'

20 g epic na 15'

10 g epic na 5'

10 g pioneer na 5'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 12.5 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura cały czas 19-20 C

Końcowe = 5 BLG

Coldcrash przed butelkowaniem.

 

Refermentacja:

100 g cukru w ok. 500 ml wody => ok. 2,7g cukru na butelkę

Celowane nagazowanie 2.0

 

Data warzenia: 01.02.2020

Butelkowanie: 25.02.2020

 

Wrażenia:

Po tygodniu w butelce: piwo bezpłciowe, słabe nagazowanie, mocno słodowy smak.

Po dwóch tygodniach: nadal słodowe, ale trochę lepiej nagazowane. Delikatnie czuć chmiel.

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

#9 PAM Pale Ale Miętowy


Zasyp 4.0 kg:

3.0 kg pale ale

1.0 kg monachijski

 

Chmiel i dodatki:

30 g crystal

4 torebki herbaty miętowej biofix

 

Drożdże:

T-58 - 1 paczka

 

Zacieranie - 14 litrów:

67 C - 60'

72 C - 15'

78 C - 5'

 

Warzenie - 70':

10 g crystal na 60'

10 g crystal na 20'

herbata miętowa na 10'

10 g crystal na 5'

 

Do fermentacji: 13 litrów, 13 BLG

 

Fermentacja:

Przez nieuwagę nie wyłowiłem jednej torebki herbaty, więc była ona w fermentorze przez całą fermentację.

Temperatura: 19 dni w 19-20 C; 3 dni w 23 C

Końcowe = 5 BLG

Coldcrash przed butelkowaniem.

 

Refermentacja:

Celowane nagazowanie 2.0

 

Data warzenia: 06.02.2020

Butelkowanie: 28.02.2020

 

Wrażenia:

Po tygodniu w butelce:

- zimne -> mięta wyczuwalna lekko w aromacie, zostawia fajny, rześki posmak. Bardzo dobre.

- Po ogrzaniu coraz bardziej wyczuwalna mięta (i w zapachu, i w smaku). Nadal bardzo ciekawe.

Po dwóch tygodniach w butelce: mięta mocniej wyczuwalna w smaku. 

 

Wydaje mi się to bardzo ciekawą opcją do letniego grilla. Piwo niezbyt mocne, lekkie i rześkie.

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

#10 Hefeweizen


Zasyp 4.3 kg:

2.5 kg pszeniczny

1.6 kg pilzneński

0.2 kg carahell

 

Chmiel i dodatki:

30 g relax

 

Drożdże:

FM-41 Gwoździe i banany, starter

 

Zacieranie - 15 litrów:

45 C - 12'

53 C - 15'

63 C - 30'

72 C - 20'

76 C - 2'

 

Warzenie - 80':

10 g relax na 70'

10 g relax na 30'

10 g relax na 5'

 

Do fermentacji: 19 litrów, 12 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 3 dni 18 C, 1 dzień podniesienie do 20 C, 1 dzień do 22 C, 5 dni do 22-23 C

Krótki CC

Końcowe = 4 BLG

 

Refermentacja:

126 g cukru, 880 ml wody

 

Data warzenia: 29.02.2020

Butelkowanie: 16.03.2020

 

Wrażenia:

Po tygodniu w butelce było zbyt słodowe. Później się uleżało i smakuje bardzo dobrze.

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

#11 Roggenbier


Zasyp 5.1 kg:

3.0 kg żytni

1.25 kg pilzneński

1.25 kg monachijski II

0.5 kg caramunich II

0.1 kg łuska ryżowa

 

Chmiel i dodatki:

30 g hallertauer mittelfueh, 4.4% AA

 

Drożdże:

FM-41 Gwoździe i banany, 300 ml gęstwy po #10 Hefeweizen

 

Zacieranie - 20 litrów:

44 C - 20' (sam żytni)

66 C - 45'

72 C - 30'

78 C - 5'

 

Warzenie - 80':

10 g hallertauer mittelfueh na 60'

10 g hallertauer mittelfueh na 20'

 

Do fermentacji: 19 litrów, 16 BLG

 

Fermentacja:

Temperatura: 2 dni 15 C, 7 dni swobodny wzrost do 20 C, 30 dni 21 C

Końcowe = 6 BLG

 

Refermentacja:

136 g cukru, 880 ml wody (celowane 2.7)

 

Data warzenia: 21.03.2020

Butelkowanie: 01.05.2020

 

Wrażenia:

Wysładzanie zdecydowanie nie należało do przyjemności.

Po otwarciu fermentora przy rozlewie okazało się, że prawdopodobnie wdarła się infekcja. Smak i zapach były w normie, więc piwo poszło w butelki.

 

Pierwsza butelka próbowana tydzień po butelkowaniu, jeszcze potrzebowało leżenia. Niestety kolejne próby potwierdziły moje obawy, że prawdopodobnie wdarła się infekcja. Piwo źle się pije i nie potrafiłem dopić żadnej butelki. Nie wylewam, co jakiś czas będę wracał, ciągle mam nadzieję.

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

#12 New England IPA


Zasyp 5.75 kg:

5 kg Pale Ale

0.25 kg karmelowy 30

0.5 kg pszeniczny

 

Chmiel i dodatki:

50 g Mosaic

50 g Amarillo

100 g Citra

 

Drożdże:

FM-52 Amerykański Sen (starter)

 

Zacieranie infuzyjne - 15 litrów:

68>65 C - 60'

72C - 20'

bez mash out

 

Warzenie - 70':

20 g Mosaic na 20'

50 g Amarillo na hop-stand 45'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG

 

Fermentacja:

30 g Mosaic - 3 dni

100 g Citra  - 3 dni

Zeszło do 4.5 BLG

 

6 dni 15.5-16 C

4 dni 16.5-17.5 C

później swobodny wzrost do 22C

 

Refermentacja:

103 g cukru białego, celowane nagazowanie 2.2

3.5 g kwasu askorbinowego

 

Data warzenia: 06.06.2020

Butelkowanie: 29.06.2020

 

Wrażenia:

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.