Jump to content
Sign in to follow this  
dorme

skąd brać porządny sprzęt?

Recommended Posts

Do warzenia piwa i nie tylko?

Na razie interesuję się tematem dość pobieżnie... ale po wycieczce do browaru w Żywcu zastanawiam się, na ile "domowe" sprzęty dorównują jakością tym profesjonalnym? Tam to była profesjonalna armatura przemysłowa w rodzaju https://www.midatech.pl/ i wszystko według wyśrubowanych norm (m.in. czystości), a jak to w warunkach chałupniczych odtworzyć? A może właśnie tak ma być, trochę "na brudno", bez dokładnej filtracji???

Edited by dorme

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dorme Chyba nie do końca zrozumiałem pytania. Mieszasz czystośc procesu z filtracją?  

1. Sprzęt w warunkach domowych może być jak najbardziej profesjonalny i niczemu nie ustępujący "Przemysłowym" Wszystko zależy od budżetu. 

2. Wyśrubowane normy czystości i sterylności to IMO podstawa w piwowarstwie domowym. Jeśli nie przestrzegasz sterylności to lądujesz w wątku infekcje, polecam poczytać, obejrzeć 

3. Filtracji kogo? czego? Piwa/Brzeczki? wody? powierza? Jeśli tutaj referujesz do filtracji piwa to oczywiście można zrobić bez filtracji dużo lepsze piwo niż w Żywcu. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, dorme napisał:

na ile "domowe" sprzęty dorównują jakością tym profesjonalnym

Cześć,

etapy procesu są zbliżone/ takie same.

Sprzęty ze względu na skalę są inne, pełnią jednak taką samą rolę/ spełniają te same funkcje.

Można zaczynać od emaliowane garnka za 70 zł, dwóch - trzech wiader plastikowych i kupy mniejszego sprzętu w kuchni studenckiego mieszkania a skończyć na zamkniętym systemie w dobudówce/ garażu. Pooglądaj galerie piwowarów - mi często opada szczęka.

Świetna pozycja na temat sprzętu i warzenia browar restauracyjny vs. dom to Brew like a pro. Polecam. Strona jest przedpotopowa i ubożuchna, a książka naprawdę dobra.

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przemysłowych, "zamkniętych" procesach chyba  jedyną przewagą jest to, że łatwiej jest uniknąć infekcji i natlenienia piwa (przy rozlewie).

Może kolejną jest powtarzalnośś końcowego produktu

A tak - wszystko polega na zapewnieniu czystości, właściwej temperatury zacierania, później gotowania, możliwośći efektywnego schłodzenia i odpowiedniej temperatury fermentacji.

A nad tym wszystkim da się zapanować domowymi sposobami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.