Skocz do zawartości

skąd brać porządny sprzęt?


dorme

Rekomendowane odpowiedzi

Do warzenia piwa i nie tylko?

Na razie interesuję się tematem dość pobieżnie... ale po wycieczce do browaru w Żywcu zastanawiam się, na ile "domowe" sprzęty dorównują jakością tym profesjonalnym? Tam to była profesjonalna armatura przemysłowa w rodzaju https://www.midatech.pl/ i wszystko według wyśrubowanych norm (m.in. czystości), a jak to w warunkach chałupniczych odtworzyć? A może właśnie tak ma być, trochę "na brudno", bez dokładnej filtracji???

Edytowane przez dorme
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@dorme Chyba nie do końca zrozumiałem pytania. Mieszasz czystośc procesu z filtracją?  

1. Sprzęt w warunkach domowych może być jak najbardziej profesjonalny i niczemu nie ustępujący "Przemysłowym" Wszystko zależy od budżetu. 

2. Wyśrubowane normy czystości i sterylności to IMO podstawa w piwowarstwie domowym. Jeśli nie przestrzegasz sterylności to lądujesz w wątku infekcje, polecam poczytać, obejrzeć 

3. Filtracji kogo? czego? Piwa/Brzeczki? wody? powierza? Jeśli tutaj referujesz do filtracji piwa to oczywiście można zrobić bez filtracji dużo lepsze piwo niż w Żywcu. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, dorme napisał:

na ile "domowe" sprzęty dorównują jakością tym profesjonalnym

Cześć,

etapy procesu są zbliżone/ takie same.

Sprzęty ze względu na skalę są inne, pełnią jednak taką samą rolę/ spełniają te same funkcje.

Można zaczynać od emaliowane garnka za 70 zł, dwóch - trzech wiader plastikowych i kupy mniejszego sprzętu w kuchni studenckiego mieszkania a skończyć na zamkniętym systemie w dobudówce/ garażu. Pooglądaj galerie piwowarów - mi często opada szczęka.

Świetna pozycja na temat sprzętu i warzenia browar restauracyjny vs. dom to Brew like a pro. Polecam. Strona jest przedpotopowa i ubożuchna, a książka naprawdę dobra.

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przemysłowych, "zamkniętych" procesach chyba  jedyną przewagą jest to, że łatwiej jest uniknąć infekcji i natlenienia piwa (przy rozlewie).

Może kolejną jest powtarzalnośś końcowego produktu

A tak - wszystko polega na zapewnieniu czystości, właściwej temperatury zacierania, później gotowania, możliwośći efektywnego schłodzenia i odpowiedniej temperatury fermentacji.

A nad tym wszystkim da się zapanować domowymi sposobami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.