Skocz do zawartości

Strasznie burzliwa


Eprom

Rekomendowane odpowiedzi

Nie polecałbym mierzenia częstotliwości bulkania. Drożdże to organizmy niewykształcone - nie czytają instrukcji, ile dwutlenku węgla mają dokładnie naprodukować. Zresztą i tak nie potrafiłyby tego przeliczyć na czas, co jaki rurka powinna wydać z siebie odgłos. ;)

 

Raz będzie bulkało rzadko, raz często, a raz wcale - bo źle zamknąłeś pokrywę. A intensywność i jakość fermentacji zależy głównie od temperatury. Upewnij się, że jest właściwa (na początku w dolnym zakresie widełek, na końcu w górnym).

Edytowane przez Czeslaw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem warki wydające nieprzerwany bulgot, a także takie które słabo i rzadko bulgotały. Zwykle im więcej drożdży (jak użycie gęstwy drożdżowej po poprzednim piwie) i szybsza fermentacja tym szybciej i mocniej bulgocze w rurce, ale np. wspomniana nieszczelna pokrywa eliminuje prawie cały bulgot. Jak temperatura piwa i otoczenia jest w porządku to po prostu "tak ma być" z bulgotaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te 23 stopnie to może być dość wysoko, i drożdże w tej temperaturze mogą Ci naprodukować różnych "kwiatków" (czyli właśnie tych aromatów od bardziej skomplikowanych związków organicznych). To już może być za późno, ale schłódź tak, aby temperatura brzeczki była około 17-18 stopni, a potem (tak jak wyżej wspomniał jeden z kolegów) stopniowo podnoś temperaturę do tych 20-21 stopni.
I nie martw się, pierwsze piwa smakują zawsze, prawie niezależnie od ich rzeczywistej jakości.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muchor napisał:

ale schłódź tak, aby temperatura brzeczki była około 17-18

Teraz raczej  już bym nie obniżał, a na pewno nie tak drastycznie. Raczej starałbym się utrzymać w miarę stałą temperaturę podnosząc nieco, kiedy drożdże skończą. A na przyszłość postępuj właśnie jak powyżej pisano.

 

ps. a jak chcesz zobaczyć naprawdę strasznie burzliwą polecam drożdże turbo do bimbru :)

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.