Jump to content

Strasznie burzliwa


Eprom
 Share

Recommended Posts

Nie polecałbym mierzenia częstotliwości bulkania. Drożdże to organizmy niewykształcone - nie czytają instrukcji, ile dwutlenku węgla mają dokładnie naprodukować. Zresztą i tak nie potrafiłyby tego przeliczyć na czas, co jaki rurka powinna wydać z siebie odgłos. ;)

 

Raz będzie bulkało rzadko, raz często, a raz wcale - bo źle zamknąłeś pokrywę. A intensywność i jakość fermentacji zależy głównie od temperatury. Upewnij się, że jest właściwa (na początku w dolnym zakresie widełek, na końcu w górnym).

Edited by Czeslaw
Link to comment
Share on other sites

Miałem warki wydające nieprzerwany bulgot, a także takie które słabo i rzadko bulgotały. Zwykle im więcej drożdży (jak użycie gęstwy drożdżowej po poprzednim piwie) i szybsza fermentacja tym szybciej i mocniej bulgocze w rurce, ale np. wspomniana nieszczelna pokrywa eliminuje prawie cały bulgot. Jak temperatura piwa i otoczenia jest w porządku to po prostu "tak ma być" z bulgotaniem.

Link to comment
Share on other sites

Te 23 stopnie to może być dość wysoko, i drożdże w tej temperaturze mogą Ci naprodukować różnych "kwiatków" (czyli właśnie tych aromatów od bardziej skomplikowanych związków organicznych). To już może być za późno, ale schłódź tak, aby temperatura brzeczki była około 17-18 stopni, a potem (tak jak wyżej wspomniał jeden z kolegów) stopniowo podnoś temperaturę do tych 20-21 stopni.
I nie martw się, pierwsze piwa smakują zawsze, prawie niezależnie od ich rzeczywistej jakości.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Muchor napisał:

ale schłódź tak, aby temperatura brzeczki była około 17-18

Teraz raczej  już bym nie obniżał, a na pewno nie tak drastycznie. Raczej starałbym się utrzymać w miarę stałą temperaturę podnosząc nieco, kiedy drożdże skończą. A na przyszłość postępuj właśnie jak powyżej pisano.

 

ps. a jak chcesz zobaczyć naprawdę strasznie burzliwą polecam drożdże turbo do bimbru :)

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.