Jump to content
Sign in to follow this  
amatjas

Gotowanie brzeczki bez przykrycia?

Recommended Posts

Witam ponownie, w sobotę walczyłem z drugą warką (pierwszą zacieraną) - Pale Ale z BA. Mam pytanie o sposób chmielenia. Gdzieś spotkałem się z takim postem że powinno się gotować bez przykrywki po to by odparowały jakieś szkodliwe związki z brzeczki. Niestety w żadnym poradniku dla początkujących nikt nie zwraca na to uwagi no i oczywiście gotowałem pod przykryciem. Czy to duży błąd i jaki będzie miał wpływ na otrzymane piwo? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Całe chmielenie należy przeprowadzać z odkrytą (przynajmniej częściowo) pokrywką, ale wrzenie nie musi być bardzo mocne, wystarczy, jak na powierzchni pojawiają się jakieś kształty (rolling boil), wtedy wiemy, że następuje ruch płynu w całej objętości garnka.

Proszę czytać (Wiki) a nie pytać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.