Jump to content
Sign in to follow this  
Aethelwulf

Wędzony FES

Recommended Posts

Witam. Prosiłbym o sprawdzenie receptury na wędzonego Foreign Extra Stout: 

Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 2.5 kg 38.8% 85 % 7
Ziarno Weyermann - Smoked Malt 2 kg 31% 81 % 6
Ziarno Płatki owsiane 0.5 kg 7.8% 85 % 3
Ziarno Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 0.4 kg 6.2% 80 % 20
Ziarno Fawcett - Brown 0.5 kg 7.8% 72 % 180
Ziarno Caraaroma 0.25 kg 3.9% 78 % 400
Ziarno Weyermann - Carafa I 0.2 kg 3.1% 70 % 690
Ziarno Palone ziarna jęczmienia Weyermann 0.1 kg 1.6% 65 % 1200

 

Chmiel: Magnum 30g na 60 minut

Drożdże: S-04

 

Warka 20l, przy wydajności 75%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w Stoucie Orkiszowo Wędzonym słód wędzony to25% ,wędzonka wyczuwalna nie nachalna.Magnum 15gram plus 15 inny chmiel goryczkowy nie tak zalegający.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie za mało wędzonego, zwłaszcza że to słabo wędzony Wayermann, ale kwestia gustu. Ja do FESa dawałem coś koło 50% Steinbacha i byłem bardzo zadowolony z efektu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...