Mikouak Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Wczoraj, niestety podczas chłodzenia brzeczki, dowiedziałem się, że moja chłodnica z rury karbowanej jest dziurawa W zgięciu, które z pozoru praktycznie nie pracuje, powstało malutkie pęknięcie. Najchętniej bym to załatał, w ostateczności czeka mnie skrócenie chłodnicy - amputacja pierwszego zwoju od góry i zarabianie końca rury domowymi metodami. Czy ktoś już może naprawiał coś takiego? Spawanie, lutowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Może twardy lut da radeWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sven Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 (edited) Miałem podobny problem. Kupiłem w mrówce 2 składnikowy "metal w płynie", dałem tego z 3 warstwy, na to poxiline, której trochę mi od czegoś zostało i owinalem taśma izolacyjną. Myślę, że spokojnie wystarczyłoby dać 1 z tych rzeczy. U mnie akurat ta część chłodnicy nie ma kontaktu z brzeczka więc nie ma to wpływu na nią. Działa bezproblemowo. Ps. Być może wystarczyło dać sama jakąś taśmę uszczelniająca. Ktoś mi też doradzał, żeby wkręcić wkręta. Ewentualnie może jakiś silikon i na to taśmę izolacyjną? Edited February 2, 2020 by Sven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamski_68 Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Zalutować lutem AG45. Przed lutowaniem dobrze oczyścić i będzie na wieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rado Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 U mnie klej 2 składnikowy epoxydowy trzyma 2 lata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 (edited) Ja bym szukał w armaturze do tych rur karbowanych, musi sie znalezc jaka złączka do sztukowania. https://www.karbowane.pl/zlaczki-c-1.html Edited May 5, 2020 by c64club Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts